Gemeenten in de knel door kabinet

dinsdag 10 september 20130 Reacties

GeldDe Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) luidt vandaag de noodklok over de gemeentelijke financiën. Alle gemeenten samen komen in 2017 zo’n 6 miljard (!) euro te kort om alle taken te kunnen uitvoeren. Het is goed dat de VNG daar nu aandacht voor vraagt omdat de zorgen terecht erg groot zijn. Ook voor Dronten geldt dat ik me serieus zorgen maak.

Als we kijken wat er de komende jaren op de gemeente af gaat komen voorzie ik een bezuiniging van tussen de twee en drie miljoen euro, minimaal. Dat is op het budget van de gemeente Dronten een gigantisch gat en dat zullen we, met z’n allen, gaan voelen.

De gemeente heeft een hele hoop taken die we wettelijk verplicht zijn om uit te voeren. Denk aan de bevolkingsregistratie, onderwijshuisvesting, verstrekken van paspoorten en rijbewijzen, aanleg en onderhoud van wegen of huishoudelijke hulp. Daarvoor krijgt de gemeente geld van de Rijksoverheid en we mogen belastingen innen. Dat laatste stelt op de totale gemeentelijke begroting niet eens zo veel voor, maar het is de enige manier voor een gemeente om de inkomsten te laten toenemen. Daarnaast krijgen de gemeenten van de Rijksoverheid allemaal extra taken overgedragen die het Rijk niet meer wil uitvoeren en ze daarom tot gemeentelijke taak heeft gemaakt. Daarvoor krijgen gemeenten vervolgens minder geld dan het Rijk er nu zelf aan uitgeeft.

Dat deze taken naar de gemeenten gaan is op zich niet erg. Inhoudelijk valt er in veel gevallen ook best wel wat voor te zeggen. Maar het huidige kabinet voert deze veranderingen vooral als platte bezuiniging door. Daarom gaat alles tegelijk en met een gigantische financiële korting. Hoe gemeenten dat oplossen is dan het probleem van de gemeenten, en daarmee van ons allemaal.

Want, in tegenstelling tot het Rijk, mag de gemeente niet méér geld uitgeven dan er binnenkomt. Toch moeten de nieuwe wettelijke taken  wél uitvoert worden. Dat betekend dus dat het geld ergens anders vandaan moet gaan komen, de vraag is allen: waar?

Als ik dan naar Dronten kijk en ga zoeken waar dat geld te vinden is, wordt het al heel snel een erg pijnlijk verhaal. Subsidies zijn dan als eerste de klos. Voor de sportverenigingen, muziek, CKV, de bieb, de zwembaden of de Meerpaal. Maar ook in de zorg voor mensen die voorzieningen nodig hebben of huishoudelijke hulp moeten we misschien gaan snijden om de kosten naar beneden te brengen.

Stuk voor stuk bezuinigingen die GroenLinks niet ziet zitten omdat ze niet rechtvaardig zijn en de gemeenschap afbreken in plaats van opbouwen. Wij willen een gemeente die het voor iedereen mogelijk maakt om naar eigen vermogen deel te nemen en bij te dragen aan de samenleving. Daarvoor heb je fatsoenlijke voorzieningen nodig als sportverenigingen, culturele instellingen en verantwoorde zorg.

VVD en PvdA (maar ook CDA en PVV in het vorige kabinet) regeren als visieloze boekhouders die niet verder kijken van de getalletjes van de economen, zonder dat er een visie is waar het naar toe moet met dit land. Ik sta voor een samenleving die weer vooruit gaat kijken. Naar een duurzame toekomst waarin werk is voor iedereen, zorg is voor mensen die dat nodig hebben en vervuiling wordt belast in plaats van arbeid. Zodat de economie zich weer kan gaan ontwikkelen en we de somberheid van ons af kunnen schudden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.