Gemeente “schuld” aan Meerpaal

vrijdag 4 augustus 20060 Reacties

{mosimage}Neen, ik heb niet de pretentie te beweren dat ik het hele dossier Meerpaal tot in de finesses in mijn hoofd heb. Maar ik volg het wel al jaren lang van zeer dicht bij, het “gedoe” rond de Meerpaal. Eigenlijk is het allemaal niet zo verschrikkelijk moeilijk als je de zaak van een afstand bekijkt: de gemeente heeft een monster geschapen en dat gedrocht doet haar uiterste best een mooie prinses te worden. Dit zijn grote woorden, dat weet ik.

Terug naar het begin
Toen de Meerpaal door Van Klingeren werd ontworpen was dit een ontwerp waarin een bezielde architect ook een organisatie zag. Hij had een beeld en heeft daar een gebouw bij ontworpen. Dat werd De Meerpaal, die het begin liefkozend “het ding van Dronten” genoemd werd. De tijd verstreek, de Meerpaal werd ouder en de samenleving veranderde. Ondanks dat de Meerpaal Dronten “haar roem had gebracht” voldeed het gebouw niet meer aan de eisen van de moderne tijd. De gemeente besloot toen dat er “iets” met de Meerpaal moest gebeuren. Het werd sloop en herbouw. Dit alles onder de gevleugelde uitspraak: “De Meerpaal terug naar de bevolking”.

Drama
Deze slogan wilde zeggen dat de Meerpaal “weer zoals vroeger” het kloppend hart van de samenleving zou moeten worden. Maar net als vroeger is niet langer de televisie uitzendingen van “stuif eens in” of de markt in de hal, of de intocht van Sinterklaas. Dus werd er een gebouw ontworpen dat modern is maar niet meer zoals vroeger bleek te zijn. De Meerpaal werd commercieel en vraagt (veel) geld voor activiteiten. Het drama van de Meerpaal was dat het gebouw niet aan de verwachtingen kan voldoen.

Stenen stapelen
{mosimage}Toen de hobbel van de sloop en het nieuwe ontwerp waren genomen kwam de fase van het stenen stapelen, het bouwen dus. Daarbij was alles ook alléén op dat bouwen gericht en werd de ziel die het gebouw moest gaan bewonen (de organisaties die er in zouden gaan komen) vergeten. Toen wij in 2003 al om een businessplan vroegen was het weer “GroenLinks dat liep te zeuren”. Nog afgezien van het bouwen is er ergens in dit proces iets verschrikkelijk mis gegaan. Ik kan niet zeggen wie of waar en dat wil ik ook niet. Maar ergens is besloten om het federatiemodel waartoe de gemeenteraad bij aanvang van het project had besloten los te laten en over te gaan tot een fusie.

Slappe knieën
In november/december 2004 bleek het de gemeenteraad dat er van het spoor waarop wij dachten dat er werd gewerkt was afgeweken. De Meerpaal moest worden verkocht, het CKV verzelfstandigd en het centrum zou fuseren in een geprivatiseerde Meerpaal. Dit alles moest voor 1 januari 2005 omdat het College met het “snelle geld” dat de verkoop van de Meerpaal de gemeente zou opleveren de begroting 2005 sluitend had gemaakt. De gemeenteraad gebruikte termen als “we zitten op een éénrichtingsweg en de weg achter ons is al opgebroken” (fractievoorzitter Hans Engelvaart van het CDA) om aan te geven dat er geen weg terug meer was. Eens maar nooit weer hadden we al eens eerder gehoord, maar werd nu steeds weer herhaald. De gemeenteraad nam een besluit waarvan de gevolgend niet te overzien waren. De gemeenteraad had slappe knieën en stemde in met een onzorgvuldig collegevoorstel zonder te weten wat daarvan de consequenties waren.

Het monster
{mosimage}Op 1 januari 2005 startte De Nieuwe Meerpaal, het monster. Er was een organisatie  gecreëerd (dat traject is tot op de dag van vandaag niet afgerond maar wel toen in gestart) waarin het gebouw De Meerpaal, de bioscoop, het CKV, het ouderen- en jongerenwerk, de welzijnspoot van De Schoof, 3D, het theater, het straathoekwerk en het beheer van de dorpshuizen van Biddinghuizen en Swifterbant tot één organisatie zouden fuseren. De bibliotheek is “slechts” huurder. Een organisatie die verantwoordelijk is gemaakt voor gemeentelijke taken (welzijn) en commerciële zaken (restaurant, bioscoop, theater, zaalverhuur). Waarop een directie moet functioneren die verstand moet hebben van al de boven genoemde zaken.

Monsterklus
Er zijn mensen bereid (of zou je niet moeten zeggen zo gek) gevonden deze klus op te willen pakken en van de Meerpaal “iets moois” te maken. Daarvoor is geld nodig en binnen zo’n nieuwe organisatie ook veel geld.
Alle organisaties apart kregen van de gemeente bij elkaar opgeteld zo’n € 5 miljoen en daarvoor moet de Meerpaal het nu ook gaan doen. En zo, is de filosofie van de gemeente, wie betaald bepaald.

Misvatting
{mosimage}En precies op dit punt slaat de gemeente de plank totaal mis! De Meerpaal is geprivatiseerd en door de gemeente op afstand gezet. Het is zoals dat in de kringen van de gemeenteraad zo graag wordt genoemd “geen kerntaak” van de gemeente en dus moet je dat dan kennelijk niet doen. Maar het eerste voorbeeld waaruit blijkt dat de gemeente niets meer te zeggen heeft is de straathoekwerker uit Swifterbant. Daarvoor bestaat er nu al maanden een vacature en deze wordt door de Meerpaal steeds maar niet ingevuld. De Meerpaal is in opbouw. Zoekt nog haar draai en heeft “alle hens aan dek” nodig om in haar nieuwe rol en in haar nieuwe jas te groeien. Een straathoekwerker in Swifterbant heeft geen prioriteit. Ik durf bijna te zeggen: “logisch”. Want de Meerpaal directie heeft wel meer aan haar hoofd. Toch is die straathoekwerker belangrijk en moet die er snel komen! De gemeente denkt echter dat men deze straathoekwerker kan afdwingen door te dreigen de Meerpaal volgend jaar te korten voor dat geld dat dit jaar naar die straathoekwerker had moeten gaan. Gevolg, deze komt er helemaal niet (er is immers geen geld meer voor) en de gemeente moet dat elders inkopen. Bij een andere of nieuwe organisatie terwijl die organisatie juist in de Meerpaal is gefuseerd. Kortom de cirkel is dan rond, maar we zijn een stuk verder van huis.

Geld
{mosimage}De Meerpaal zegt dat ze “het kan doen” voor € 6,2 miljoen euro. De gemeente bied € 5,6 miljoen. We hebben het over een gat van € 600.000,- en dat is veel geld, maar op gemeentelijke schaal bekeken is dat allemaal best te overzien. De Meerpaal moet een levende en spetterende organisatie worden waar heel Dronten en omstreken graag wil komen. Dat is min of meer de opdracht van de gemeente en belangrijker nog, de ambitie van de Meerpaal. Maar daarvoor moet je geld uit kunnen geven! Nieuwe dingen kosten geld en als je het slim aanpakt kan het daarna geld opleveren. Iedere ondernemer moet ook éérst geld investeren voordat ‘ie iets kan gaan produceren en dus geld verdienen. Mensen zonder geld zullen dus nooit ondernemers worden (als ze niet aan geld kunnen komen). Dat geldt dus óók voor de Meerpaal. Als je voldoende geld krijgt om al je vaste lasten te betalen is dat voldoende, maar er schiet niets over voor iets extra’s om wat “leuks” te doen. Maar dat is wél wat iedereen van de Meerpaal wil! Het kan dus niet alle twee waar zijn. Of de Meerpaal doet wat ze kan betalen, of de Meerpaal doet wat iedereen wil, maar heeft dan (in het begin) wel extra geld nodig om te kunnen gaan investeren en daardoor eigen geld te gaan verdienen.

Zorgvuldig
De gemeenteraad heeft bij haar volle verstand in meerderheid (onder andere GroenLinks was tegen) besloten om de Meerpaal te privatiseren. Nu wordt de rekening daarvoor ingediend en moet men niet gaan mauwen! Ik zeg daarmee nadrukkelijk niet dat er maar onbeperkt geld naar de Meerpaal moet!! Zeker niet in tijden van bezuinigingen, maar het “gezuur” dat de Meerpaal te veel geld krijgt en “maar eens moet leren haar eigen broek op te houden” zoals op het forum van De Stentor valt te lezen moet meer eens voorbij zijn. Maar ook het gemekker binnen het gemeentehuis dat “De Meerpaal geen status aparte” mag krijgen moet eens ophouden! Er is een besluit genomen en dit zijn de gevolgen! Als de Meerpaal heel zorgvuldig aangeeft waarvoor ze die € 6,2 miljoen nodig heeft en er jaarlijks wordt bekeken of er nog steeds zo veel geld nodig is lijkt mij dat fair.
Want laten we niet vergeten dat het “slechts” € 1 miljoen meer is dan dat we toch al aan alle “losse” instellingen uitgaven en al deze instellingen aan nieuwe gebouwen toe waren. Mogelijk had het los van elkaar veel méér geld gekost om deze instellingen te huisvesten.
 
Hoe nu verder?
{mosimage}De grote vraag is hoe het nu verder moet sinds de Raad van Toezicht niet meer met het College van Burgemeester en Wethouders wil spreken en er in augustus (mogelijk) een extra raadsvergadering komt. In mijn opinie moet iedereen eens ophouden met zeuren. De gemeente(raad) moet laten zien dat ze klote heeft (excuseer mijn woordkeuze) en achter haar eigen besluiten gaat staan. We kunnen nu de keuze maken of we de Meerpaal een kans geven zich te ontwikkelen en uit te groeien tot de mooie prinses die ze in de kiem wel is of dat we het een monster laten worden waarover we nooit uitgeklaagd raken. Natuurlijk steeds weer tegen het licht houdend of er zoveel gemeenschapsgeld nodig is en minder als dat kan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.