Geld voor ‘de barak’

donderdag 14 november 20130 Reacties

De Barak

De Barak

Vorige week donderdag hebben we als GroenLinks ingestemd met de begroting 2014. In deze begroting is 70.000 euro opgenomen voor de herbouw of replica van de laatste pioniersbarak zoals deze nabij het huidige station heeft gestaan.

In juni 2011 bepleitte GroenLinks als eerste politieke partij, bij monde van mijn collega Albert Bleijenberg, er voor de barak te behouden en aan te wijzen als gemeentelijk monument. Omdat de barak op die plaats weg moet voor de ontwikkelingen in het Hanzekwartier was behoud daar niet mogelijk. Wij hebben toen bepleit om de barak te behouden en desnoods de goede delen op te slaan. Een grote meerderheid van de gemeenteraad was hiervoor te vinden.

Als GroenLinks hechten we aan het behouden van deze barak omdat deze zeer bepalend was voor de eerste jaren van onze nog zo jonge geschiedenis. Het ontwikkelingstempo in Dronten is hoog en we passen onze omgeving in razend tempo steeds opnieuw aan. Dat is ook goed, we moeten onszelf blijven ontwikkelen. Maar niet onze geschiedenis uit het oog verliezen. Daarom wil GroenLinks het oudste wijkje van Dronten (het wijkje Romke de Vries) laten aanwijzen als gemeentelijk monument en ook de barak behouden.

Tegelijk moeten we ook zo reëel zijn dat niet alles kan. De Vereniging Geschiedschrijving Dronten en de Stichting Dierenwijde willen samen zo’n replica van de barak met originele onderdelen wel neerzetten en beheren. Maar de voorstellen zijn nog onvoldoende uitgewerkt om het vertrouwen te hebben dat het ook op lange termijn goed zal komen.

Wij hebben dit geld in de begroting laten staan omdat het college aangeeft samen met de initiatiefnemers op zoek te gaan naar andere geldschieters en die kans willen we dit initiatief graag geven. Maar daarbij geldt ook voor GroenLinks dat als het niet haalbaar blijkt te zijn, tot onze grote spijt, we zullen besluiten dat het geld hiervoor niet beschikbaar zal worden gesteld.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.