Geheimzinnigheid? Welnee!

woensdag 22 juli 20093 reacties

vliegtuig-over-woningFlevoPost columnist Gerrit Wijnne heeft “uit betrouwbare bron” vernomen dat de raad momenteel erg in de achterkamertjes bezig is over de uitbreiding of verplaatsing van de luchthaven Lelystad. Er zou al ‘enkele keren zijn gepraat met slechts één onderwerp’: de luchthaven.

“Onvermijdelijk dient zich de vraag aan waarom in beslotenheid wordt gepraat over iets dat feitelijk alle burgers aan gaat”. Dat is erg simpel: de raad van Dronten heeft twee maal in beslotenheid gesproken over de Alderstafel. Aan de Alderstafel wordt onder leiding van Hans Alders gesproken over de ontwikkelingen in de luchtvaart ná 2020. Dat gaat over de tijd na de uitbereiding van de luchthaven Lelystad die tot vandaag ter inspraak ligt. In de lange- termijn-verkenning luchtvaart van het Kabinet zijn er vier opties voor en tweede nationale luchthaven in Flevoland. De huidige locatie in Lelystad, dezelfde plek met een gedraaide baan, Dronten West en Dronten Oost.

Namens Dronten zit wethouder Van As aan tafel bij Alders om daar te horen wat de plannen zijn. Wat daar besproken wordt is door de heer Alders als vertrouwelijk bestempeld. Maar de deelnemers aan de tafel mogen wel met hun ‘achterban’ overleggen. Dat is in het geval van wethouder Van As dus de gemeenteraad van Dronten. Ik mag en kan dus daarover niet uit de school klappen.

Maar de positie van de gemeenteraad van Dronten is glashelder. Immers, meteen nadat er nieuws was over een luchthaven op het grondgebied van Dronten, of een grotere luchthaven dan nu in de plannen staat in Lelystad, heeft Dronten daarover unaniem een motie aangenomen die zich hiertegen uitspreekt.

Er ontstaat dus geen geheimzinnigheid zoals in de FlevoPost wordt gesuggereerd. De media moeten die suggestie ook niet wekken. Neem maar van mij aan dat de raad van Dronten – GroenLinks voorop – dolgraag in de openbaarheid zouden debatteren hierover. Maar het is in het belang van alle burgers van Dronten dat we wel horen wat er aan de tafel van Alders wordt besproken,  ook al heeft dat nu even als gevolg dat we er niet in het openbaar over mogen spreken.

Dat er weinig verzet is noemt de FlevoPost terecht verbazingwekkend. Als GroenLinks vermoeden we dat dit ook te maken heeft het de fabel die door alle andere politieke partijen wordt verspreid dat het goed is voor de werkgelegenheid. Wij geloven daar helemaal niets van en waren, zijn en blijven tegen uitbreiding van de Luchthaven Lelystad: laat staan een tweede nationale luchthaven in Flevoland!

Meer in formatie op www.geenluchthavenflevoland.nl

De uitbreiding van de Luchthaven Lelystad is een ongewenste ontwikkeling. Die voor de regio vooral tot herrie, stank en overlast zal leiden. De zogenaamde economische groei en werkgelegenheidseffecten worden al jaren positief voorgespiegeld. Terwijl de voorwaarden waaronder de luchthaven ontwikkeld mag worden inmiddels al onder druk staan.

In dit dossier een overzicht van alle blogberichten over de Luchthaven Lelystad op deze website.

3 Reacties

 1. OPA

  Jammer dat er geen reactie komt op dit onderwerp van Paul. Ik was wel benieuwd over de gevoelens over het proces.

  Dan toch maar even van mijn kant. Even in het algemeen, niet specifiek GroenLinks Dronten.

  Het is logisch dat complexe zaken niet direct voorgelegd worden aan de burger. Die hebben vaak een kennisgebied dat niet aansluit bij het betreffende onderwerp (let wel, de bruger is niet dom maar heeft gewoon andere kennis en kunde) en daarmee kan informatie totaal verkeerd opgevat worden wat weer tot onnodige kosten, vertragingen en onrust kan zorgen. Nee, het is goed als de we de gekozen personen het voortouw laten nemen en zodra het fruit rijp is voor consumptie door de gemeenschap gooien we de deuren open en lichten we de burger in met de nodige begrijpelijke uitleg.

  Het enige waar ik mee zit is dat de gekozen personen bijvoorbeeld in dit geval helemaal geen kennis heeft van de luchtvaartinfrastructuur en alles wat daar omheen zit. Ik zou het toch niet vreemd vinden als een partij beroep doet op een specialist partijlid binnen, of zelfs buiten de gemeente om zitting te nemen in de besloten vergaderingen.

  Als gesprekspartner ben je anders aan de goden overgeleverd. Wordt je met massa’s kluiten het riet ingestuurd en raakt jouw betoog kant noch wal.

  Maar goed, misschien ben ik te slecht van vertrouwen en zijn al onze politicie gewoon zeer breed en diep onderlegd en kunnen zij heel goed de zorgen van de burger verdedigen.

 2. Erwin

  Dus het is geen achterkamertjesoverleg, maar geheime raadpleging door Alders. Volgens mij komt dat op hetzelfde neer. Er worden ingrijpende beslissingen genomen zonder goede informatie voor de burgers.
  Het zou de plaatselijke politiek sieren om de burgers een duidelijk verhaal te vertellen over de voordelen en nadelen, VOORDAT er een besluit is genomen. Je kan niet om vertrouwen vragen zonder het zelf te geven!!!

 3. Paul Vermast

  @ Ben (OPA, moet je niet eens een andere naam verzinnen want zo “o” van jouw opa ben je niet meer 😉 )

  De gemeenteraad van Dronten heeft zich in en vroeg stadium laten adviseren en zelf door een onafhankelijk bureau een rapport laten opstellen over de gevolgen voor Dronten. Dat viel niet mee. Kortom, die deskundigheid waar je het over hebt wordt -als die net aanwezig is- echt wel ingehuurd. Want juist als je met Schiphol van doen krijgt moet je extra op je hoede zijn en meer dan anders goed voorbereid. Dat is Dronten zich zeer bewust.

  @Erwin,
  Er worden géén beslissingen genomen over dit onderwerp door de raad van Dronten, dat staat ook nergens, dus verzin dat er ook niet bij. Dus er is geen duidelijk verhaal te vertellen over besluiten zoals jij graag wil. Het kabinet beslist dit najaar en daarop proberen we waar mogelijk en (omdat ons die wordt opgelegd) in vertrouwelijkheid invloed te hebben aan de Alderstafel.

  Nog even over dat vertrouwen. Dat jij de politiek niet vertrouwd is me wel duidelijk uit jouw reacties altijd. Maar je opmerking geldt ook in dit geval ook in omgekeerde richting.

  Paul

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.