Gegoochel met cijfers

zondag 18 december 20050 Reacties

{mosimage}Net de definitieve meerpaal stukken zitten lezen in voorbereiding op de fractievergadering van dinsdag. Dan kan ik morgen de vertrouwelijke stukken nog even gaan inzien en ben ik weer helemaal bij voor de fractievergadering. Dat wil zeggen voor zo ver ik er iets van snap. Ik ben altijd weer blij dat Cebus een scherp oog heeft voor deze zaken en ze vlot kan doorgronden en er een conclusie aan kan hangen. Daar heb ik bewondering voor, want ik heb er zelf in het geheel geen talent voor.

Want als je de stukken leest komt de één met gegoochel links uit op bedrag X en een ander met gegoochel met dezelfde cijfers rechts tot bedrag Y en een totaal andere conclusie. Cijfers zeggen voor mij daarom lang niet altijd alles.
Soms moet je gewoon tussen de regels door proberen te lezen en dan vallen dingen je wel op. Klein voorbeeld: voor de jaren 2003 tot en met 2005 was er aan externe advieskosten € 2.166.694,00 begroot. Volgens het overzichtje is daarvan € 1.643.051,00 gebruikt waardoor je (op de begroting) een overschot van € 523.643,00 overhoudt. Volgt u me nog?
Grofweg houden we een half miljoen over! Dat vind ik dan weer verrassend omdat er in de afgelopen jaren steeds geld bij moest, juist ook voor deze zogenaamde frictiekosten. Het kan zijn dat ik er met mijn (domme boeren)verstand er verkeert tegen aan kijk, maar het is volgens mij toch iets anders als ik altijd heb gehoord en begrepen. We zullen het er in de fractie wel over hebben dinsdag. Ben benieuwd hoe de rest van de fractie er tegenover staat.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.