Gastcolumn: Welkom in de polder

woensdag 28 april 201012 reacties

In de Dronter Flevopost van 27 april j.l. las ik het verhaal van de familie Mohammad Ali/Jeris. Een aangrijpend verhaal over een gezin. Een gezin, sinds de inval in Koewiet in 1990 op de vlucht. Zoekend naar een eigen veilige plek. Mudher, de Irakese man, verliefd geworden op Suzanne, een Jordanese vrouw. Verliefd in Koeweit, aangevallen in Koeweit, op de vlucht uit Koeweit, negen jaar opgejaagd door het Midden Oosten, om vervolgens in 1999 te besluiten om naar Europa te vluchten. Vader en zoon eerst, tweeënhalf jaar later volgen moeder en dochter.

Ik las het, het drong echter amper tot me door. Stel je je voor. Ik ben een vader. Ik heb een zoon. En ik besluit met mijn gezin om te vluchten, omdat ik wil leven en een leven voor mijn vrouw en kinderen wil. Maar omdat de mensensmokkelaars ons niet alle vier direct kunnen meenemen, ga ik eerst met een van mijn kinderen. Mijn vrouw en het andere kind volgen later. Let wel; tweeënhalf jaar later. Mijn hemel hoe hou je dat vol? Zou ik dat vol houden.

Maar dan komen ze toch echt. Geluk! En een aantal jaren krijg ik dan met mijn twee kinderen een verblijfstatus. Wij mogen hier blijven. Maar mijn vrouw nog niet. Sterker nog, die moet in 2007 eruit! Voor haar is geen plek in Nederland. Voor mij en mijn kinderen wel, voor haar niet. Ik zou knettergek worden.

Maar god zij dank is daar Marianne Joossen, beleidsmedewerker van de gemeente Dronten. En zij laat het er niet bij zitten. Zij betrekt wethouder Erik Langeweg erbij en na jaren gedoe, maar stug volhouden lukt het, het gezin mag nu voorgoed blijven. De liefde heeft overwonnen!

Grote bewondering heb ik voor Marianne Joossen! Hier is iemand aan de slag gegaan die haar hart heeft gevolgd en niet meeging in allerlei stompzinnig regeltjes gedoe. Er is lef voor nodig om dat te doen! Want buitenlanders… wie moet ze nog? Maar Joossen zag gelukkig geen buitenlanders, maar mensen. Mensen die hun eigen familie zou kunnen zijn. En dat was doorslaggevend voor Wethouder Langeweg ‘Het verhaal van het gezin trof me. Ik bedacht me hoe het zou zijn als het je eigen familie overkomt. Ik had het voor mezelf niet kunnen verantwoorden als Suzanne had moeten vertrekken.’

Een fantastisch motivatie die me uit het hart gegrepen is! Hulde. En aan de familie Mohammad Ali/Jeris zeg ik; U bent meer dan van harte welkom.

Gert Talens

12 Reacties

 1. juf

  Jammer dat je mijn reactie hebt verwijderd. (met een D).Werkt het zo met jou politieke opvatting? Met kritiek kun je dus niet omgaan, terwijl er ook nog een compliment in verwerkt zat.Kijk nu eens goed naar je twitter: daar staan echt hele erge spellingfouten in.Mocht je ze niet kunnen vinden mail me dan, dan wijs ik ze aan!
  succes, juf

 2. johan

  Bijvoorbeeld zoiets als de interpunctiefout:
  … in verwerkt zat.Kijk nu eens goed…

  Of: …hele erge… in plaats van …heel erge…

  Of in de tweede zin: …jou politieke opvatting… en niet …jouw politieke opvatting…

  En dan nog: het is een gastcolumn. GASTcolumn.

  vriendelijke groeten,

  Johan Banis
  (schoolmeester)

 3. juf

  Beste schoolmeester,
  Er zit een verschil in spellingfouten en spatie fouten, Je mag best een fout maken door snelheid maar wordT je en een voltooid deelwoord met een t ipv een d vind ik heel erg, en dat je die kritiek dan vervolgens van de site haalt laat blijken dat Paul nog veel moet leren in allerlei opzichten. Jammer dat ook jij de plank zo mis slaat! Of had je die fouten misschien niet ontdekt kan hoor. Ik kan hier lang over door mailen maar ach hoe lang zal dit er op staan. Slecht hoor dat je hier niet mee om kunt gaan!
  oja het gaat over de twitter site en niet over de gast columm. begrijpend lezen is dat Johan!

 4. johan

  Ik kan uit jouw reactie absoluut niet halen dat het om een reactie over Twitter ging, hoor. Temeer omdat je jouw reactie plaatst in het kader van die gastcolumn.

  En ik heb het niet alleen over spatiefouten. Jij maakt ook gewoon spellingfouten die minstens zo erg zijn als die van Paul. Zal mij jeuken, hoor, maar als jij daar Paul op afrekent roep je over je af dat jij er ook op afgerekend wordt.

  Tenslotte vermag ik niet in te zien hoe en waar ik de plank mis sla.

  johan (niet anoniem, overigens)

 5. juf

  Er staat duidelijk in mijn eerste reactie geschreven dat het over twitter gaat maar ja Paul heeft die reactie verwijderd!! En daar reken ik hem op af. Walgelijk dat je daar niet tegen kunt , het was een beleefde reactie met een compliment er zelfs in, En een juf maakt ook fouten laat dat duidelijk zijn maar zo regelmatig d en t verkeerd schrijven is meer dan een foutje en daar dan niet tegen kunnen dat is een nog grotere fout, temeer omdat je zelf wel afgeeft op anderen.Laat dat even heel duidelijk zijn!
  En jij mag op mij zoveel mogelijk kritiek geven. Ik kan er tegen, Paul blijkbaar niet of haalt hij nu nog meer weg?
  Jammer dat hij niet reageert of weet hij niet hoe?

 6. johan

  Prima hoor. Punt gemaakt. Ik verzoek Paul om al deze reacties te verwijderen zodat we weer on topic kunnen reageren op de voortreffelijke actie van wethouder Erik Langeweg en Marianne Joossen.

  johan

 7. juf

  sportief! Goed idee!
  Maar beter nog, verwijder niets, en accepteer dat niet alles gaat zoals je zou willen daarvoor is dit forum toch ook
  Succes met alles!
  Ik heb bijna vakantie en ga genieten !
  groetjes juf

 8. Gert Talens

  Eh juf, wat vind je van mijn gastcolumn??

  Gert

 9. juf

  He Gert,
  Een mooi, aangrijpend verhaal met gelukkig een goed eind!

 10. Paul Vermast

  Dag Juf,

  Heel toevallig was ik de rest van de dag druk met andere dingen.

  Ik verwijder altijd reacties onder pseudoniem. Dat zal ik ook blijven doen. Ik ben open, benaderbaar en afrekenbaar. Maar wel als mijzelf, wel als Paul Vermast en niet als ene juf01@hotmail.com Naam en rugnummer graag en niet dit soort flauwekul.

  Daarnaast slaat jouw inbreng in niets op de gastcolumn van Gert. Dus waarom zou ik er op in gaan?

  Als je iets aan me kwijt wil heb ik daarvoor een pagina ‘contact‘. Zo eenvoudig is het leven.

  Dan op de inhoud van jouw (met een w) opmerking over mijn spelling. Ik zal Johan niet herhalen, die kan dat beter dan ik.

  Het lastige van dyslexie is dat het gedonder met die d’s en t’s me echt helemaal niets zegt. Ook ook het eeuwige ezelsbruggetje “hij loopt dús het is met een t”, gaat in heel veel gevallen niet op of biedt mij geen houvast.

  Maar mijn zinnen zijn (meestal) niet krom, doorgaans is het geen fonetisch wat ik schrijf en ja er gaat wel eens wat mis met een d, een t of een dt. Maar dat weerhoud (of is het weerhout of misschien weerhoudt? Geen idee) mij er niet van een mening te hebben en anderen de maat te nemen. Maar dan gaat het om de inhoud en die is volgens mij altijd glas helder. Dat er daarbij misschien wel eens iets op de vorm is aan te merken kan best zijn. Dat is jammer en niet mijn bedoeling.

  Zelf ben ik van mening dat er grotere problemen zijn in onze gemeente en de wereld om je druk over te maken.

  Ga lekker van je vakantie genieten, leer je schoolkinderen goed spellen en probeer om over de d’s en t’s in mijn blogs en twitter heen te lezen.

  Oh ja, en dan nog dit: we leven in een vrij land. Je hoeft me niet te volgen op twitter of mijn blogs te lezen als je het allemaal zo erg vindt (ja met dt je vindt, dat weet ik dan weer wel).

  Zullen we het nu weer over de inhoud gaan hebben alsjeblieft?

  Heel fijn, dankjewel!

  Paul.

 11. juf

  Vreemd , ik citeer : druk met andere dingen …….. zoals verwijderen van opmerkingen die je niet aanstaan? Je twitter site is anders aardig bijgewerkt die dag!
  Lastig he. Misschien een tip om zelf eens goed na te denken voordat je iets schrijft! Zo dat was dan weer wel over de inhoud!
  En ja het klopt ik hoef het niet te lezen maar wat ik af en toe lees slaat zo de plank mis dat ik wel “moet “reageren. Tja en als ik dan ook nog even wat persoonlijke opmerkingen plaats wordt dat voor sommige mensen heel lastig!
  jammer
  Tip als je zelf zo kritisch bent moet je tegen een stootje kunnen of wil je nu beweren dat alles wat jij schrijft zo zinnig is!
  Nog een opmerking als je zoveel last hebt van je dyslexie dan kun je beter een gesproken versie gebruiken die zet het voor je om. En de vaste regels kun je toch toepassen!
  als laatste, iemand die een erge vorm dyslexie heeft kan ook niet automatiseren met rekenen dus kijk uit waar je je voor opgeeft bij de gemeenteraad!

 12. Paul Vermast

  @ juf,

  Reageren mag, kritiek ook. Maar wel op inhoud. Verwijs je graag naar de huisregels van deze website.

  Paul

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.