Gastcolumn: Levensgevaarlijk kunstwerk in Dronten-West eist zijn tol

vrijdag 23 april 20109 reacties

In Dronten-West staat ie. Ga er maar niet heen. Kijk er maar niet naar. Kom vooral niet te dicht bij en klim er zeker niet tegen op! Want dit op het oog vredelievend kunstwerk, slaat keihard terug.

Zo mooi als kijkobject, zo gruwelijk als speelobject. Menig bebloed kind weet inmiddels uit eigen ervaring dat kunst echt wat met je kan doen!

In de Flevopost van 20 april valt te lezen hoe bedreigend de situatie is. Het overkwam de oudste zoon van mevrouw Hoorn. Hij zag, klom en viel. Gevolg een diepe wond. En dus nam mevrouw Hoorn contact op met de gemeente. Om haar beklag te doen. Om te vertellen wat haar zoon was overkomen. En wat zei een medewerker van de gemeente: “Het is een kunstwerk mevrouw, geen speeltoestel.” En met dat antwoord kon mevrouw Hoorn het doen. Ze vond het antwoord van de gemeente ‘erg gemakkelijk’, en dus stelde ze de gemeente aansprakelijk voor de val van haar zoon. Immers het kunstwerk was beklommen door haar zoon, die was gevallen, liep daarbij een vervelende wond op en daarom was de gemeente aansprakelijk! Tja!

Persoonlijk vind ik het antwoord van de medewerker van de gemeente kundig en ter zake doende. En inderdaad mevrouw Hoorn, het gaat hier om een erg gemakkelijk antwoord. Dit is denk ik zo omdat het hier ook om een eenvoudige situatie gaat. Het kunstwerk is namelijk een kunstwerk en toch echt geen speeltoestel. En u heeft dat ongetwijfeld ook verteld aan uw oudste zoon. Dat hij daar niet op mag klimmen, omdat het een kunstwerk is en geen speeltoestel. Net als dat we niet gaan klimmen op het Nationaal Monument op de Dam, niet zelf mogen bijkleuren op de Nachtwacht van Rembrandt of in het Kroller Muller museum wat extra klei plakken aan wat beelden die daar staan. Kunst is kunst en geen speelobject. Ten minste als het niet zo is bedoeld. En dat is in dit specifieke geval toch echt zo. Het kunstwerk te Dronten West is toch echt geen speeltoestel, maar gewoon kunst zoals kunst is bedoeld: om je aan te verwonderen, te ergeren, te laten inspireren of je afschuw over uit te spreken. En het feit dat dit kunstwerk in de buurt van een basisschool staat doet daar niets aan af.

Hoe spijtig ook mevrouw Hoorn, er is echt maar een iemand aansprakelijk voor de klim en valpartij van uw kind en dat bent u als verantwoordelijk ouder. Ik hoop dat de verwondingen van uw kind overigens goed zijn hersteld.

Gert Talens

9 Reacties

 1. johan

  En anders wil een stelletje mariniers die spelende kindertjes er wel van af meppen, zoals ze dat toendertijd ook deden met hippies die op het Nationaal Monument op de Dam vredig lagen te slapen.

  johan

 2. Suzanne

  Dit is wel heel erg kort door de bocht, want dat geweldige kunstwerk staat op een schoolplein! Ik ben heel benieuwd hoe de Nachtwacht eruit zou zien op dat schoolplein 😉

 3. Leroy

  Ja.. eerlijk is eerlijk, het kunstwerk staat inderdaad niet echt op een plek waar hij met rust gelaten kan worden door kinderen.
  Als ik vroeger zoiets had gezien was ik ook wild geworden, maar inderdaad het is wel een kinds eigen verantwoording.
  Gelukkig weet iedereen dat je niet 24/7 alles kan controleren, en als dat ding daar open en bloot staat is het ook een hartelijke uitnodiging voor de kinderen om erop te klimmen, want het ziet er leuk uit.

  Zwart op wit is het meer een eigen schuld dikke bult verhaal en is de gemeente niet verantwoordelijk.
  Misschien een bordje erbij zetten voor de duidelijkheid?

 4. Vincent van Mourik

  Beste heer Vermast,

  omdat je mijn stukje van je hyves pagina hebt verwijdert doe ik het hier nog eens over.

  Dat Dhr. Vermast niet op de hoogte is van de situatie blijkt dan ook maar weer eens. In plaats van zelf te gaan kijken bij de situatie gaat hij zoals een echte Groen-linkser betaamt reageren vanuit zijn politieke ivoren toren. Ook landelijk blijkt dit de trend ‘Veel zeggen en weinig doen’.

  Dat een kunstwerk niet is om op te spelen is klip en klaar maar dat dit ding op het schoolplein staat tussen de andere speeltoestellen waar alle kinderen wel op mogen spelen en die aan allerlei veiligheidseisen moeten voldoen gaat dhr. Vermast gemakshalve maar even aan voorbij.

  Door zijn gebrekkige visie op het gedrag van kinderen moet het wel zo zijn dat dhr. Vermast kinderloos is anders bestaat het niet dat je zo dom kunt reageren. Of hij voedt zijn kinderen op volgens een strak regime waarin iedere vorm van eigen interpretatie en initiatief in de kiem wordt gesmoord.

  Ik nodig dhr. Vermast dan ook uit om eens van z’n bureaustoel af te komen en daadwerkelijk een kijkje te komen nemen naar de situatie. Wellicht dat dit voor hem ook wat meer duidelijkheid schept en leert hij tegelijk dat je niet moet reageren op verhalen maar op feiten en kennis van zaken.
  Een beetje beweging is namelijk ook nog eens goed voor de lijn.

 5. Paul Vermast

  @ Vincent,

  Zoals je had kunnen lezen is het een gastcolumn. Dus zegt dat niets in welke mate ik op de hoogte zou zijn van de situatie. Dat ben ik namelijk wel. Voor het overige vind ik je bijdrage zo niet ter zake doen dat ik het hier bij laat.

  @ Suzanne en Leroy,

  Eens, maar ik vind het vooral ene leuke column. Daarin herken ik wel de irritatie dat het meteen de schuld van de gemeente is. Als ik daar voeger op zou zijn geklommen en er af zou zijn gevallen had ik een pleister en een kus gekregen, plus de opmerking dat ik voorzichtig zou moeten zijn. Dat is volgens mij zou als het hoort te gaan.

  Paul

 6. Vincent van Mourik

  Beste Paul,

  ik was er door het stuk van uit gegaan dat jij het had geschreven (ook omdat ik het op jouw hyves aantrof). Ik was daarom woedend dat een politicus uit dronten zo reageerde….

  Excuus voor mijn lompe reactie… Ik begrijp dat ik iemand anders hard moet aanpakken…

  Groet,

  Vincent

 7. Paul Vermast

  @ Vincent,

  Aanvaard!

  Groet,
  Paul

 8. johan

  Ik ben vandaag even wezen kijken. Op de fiets, tenslotte is ook voor mij een beetje beweging best goed.

  Het kunstwerk staat niet op het schoolplein, en al helemaal niet tussen de andere speeltoestellen. Het staat los van het plein, op een grasveldje. Okay: er loopt een klinkerpaadje van speelplein naar kunstwerk, dus is het wel makkelijk toegankelijk voor de kids, al dan niet onbedoeld.

  En verder zie ik het probleem niet zo. Het is geen hoog kunstwerk en het lijkt me niet dat je dan een doodsmak maakt. Ik zie op schoolpleinen veel en veel hogere klimtoestellen, waar ze zonder scrupules kinderen in laten klimmen. Als dat kan, zonder noemenswaardige letsels, kan dit kunstwerk ook.

  Wat is overigens de mening van de bovenmeesters hierover?

  johan

 9. Suzanne

  @paulvermast dat ben ik wel met je eens. Toen ik het op de voorpagina zag staan was ik ronduit verbaasd. Je moet namelijk weten dat ik precies tegenover dat kunstwerk woon ;). Ik heb er nog nooit iets over gehoord, maar zo lang woon ik hier ook nog niet. Toch kan ik me er wel iets bij voorstellen. En dan gaat het met namen over dat plateau. Daar kun je je als kind lelijk aan snijden als je komt te vallen. Een speeltoestel is niet van datzelfde materiaal gemaakt, dat zou niet mogen.
  Net als Johan ben ik ook benieuwd wat de schooldirecteuren hiervan vinden.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.