Burgemeester De Jonge geeft vrijwel alles de ruimte, behalve twitter?

Paul vroeg mij een column te schrijven voor op zijn website. Hij schatte in dat dit de leesbaarheid daarvan zou bevorderen en de kwaliteit zeker niet negatief zou beïnvloeden. Ik hecht aan de mening van Paul altijd waarde.

Column stamt af van het Latijnse woord columna. Dat betekent zuil. Maar Paul heeft toch niets met zuilen, laat staan de verzuiling? Een andere betekenis is schandpaal voor misdadigers of wanbetalers. Ik reken mijzelf tot geen van beide groepen en bij mijn weten word ik ook door niemand tot hen gerekend. Hoewel? Ik hoor veel maar natuurlijk niet alles in Dronten.

Sommigen, onder wie Paul, menen dat dat komt omdat ik niet twitter. Kijk, er zijn gelukkig nog verstandige mensen op deze aardkloot. Bert van Marwijk bijvoorbeeld ( ook Feijenoorder), riep de spelers tijdens het WK voetbal op eens even niet te twitteren. Recent vroeg informateur Ivo Opstelten (eveneens Feijenoorder) aan de betrokkenen bij de formatie even te stoppen met twitteren.

Waarom dit alles? Kennelijk is het van betekenis voor het leveren van een belangrijke prestatie even rust te nemen. Tijd nemen om alle argumenten te wegen. Niet zomaar wat roepen. We jagen elkaar op, reageren alleen nog op incidenten, de politiek hyped van dag tot dag. Het gaat erom verbanden te leren zien, samenhang tussen ontwikkelingen te ontdekken en basis daarvan sturend vermogen te ontwikkelen. In deze complexe tijd een samenleving regisseren doe je niet met oppervlakkige twitters. Het engelse twitter betekent: tjilpen, met een pieperig stemmetje spreken, piepen, trillen, opgewonden giechelen. Niets van dat alles in het openbaar bestuur: geen gepiep, getjilp, geen pieperige stemmetjes en niks geen getril en al helemaal geen opgewonden gegiechel.

Kom op zeg: neem je vak als raadslid serieus en denk vooral niet dat een ander in al die persoonlijke tweets is geinteresseerd. Concentreer je op de inhoud van vraagstukken en op de mensen die daarachter schuilgaan. Zie af van het heen en weer schieten van meninkjes, opvattinkjes en of ervarinkjes in het politiek domein. Probeer daarentegen tot het formuleren van een visie te geraken en gebruik dit nieuwe medium voor andere onderwerpen.

Oeps, is dit nog een column? Een stevige zuil is het geworden, mag ik wel zeggen, maar wie had van mij (ook Feijenoorder) anders verwacht?

Aat de Jonge