Gallisch Biddinghuizen!

donderdag 23 januari 20140 Reacties

Vanavond is er een extra informatieavond van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Alderstafel over de vliegroutes van de Luchthaven Lelystad. Want bij de vorige bijeenkomst op 15 januari kwamen er zoveel mensen op de avond af dat de zaal ruim te klein bleek. Vooral Biddinghuizen was uitgelopen zo leek het, dus komt Vliegveldpromotor en oud-PvdA-minister Hans Alders 29 januari zelfs maar ‘Boos Biddinghuizen’ zoals de FlevoPost het dorp noemt.

Het dorp krijgt en in de column van verslaggever Kees Bakker van de FlevoPost ook nog even flink onder uit de zak. Want ze zijn wel boos die Biddinghuizenaren, maar komende zomer gaat ze gewoon weer vliegen! Met andere woorden: “u moet niet zo zeuren.”

Het verzet in het dorp om de luchthaven tegen te houden wordt als ‘naïef’ door Bakker weggezet. Alsof Biddinghuizen ‘als ware het een klein Gallisch dorpje’ de luchthaven ontwikkeling zou kunnen tegenhouden.

Ik heb de indruk dat Biddinghuizen (eindelijk) behoorlijk Gallisch aan het worden is. Gallisch in de betekenis van ‘boos en verontwaardigd’. Het lijkt me volstrekt terecht! Want het dorp dreigt het kind van de rekening te worden terwijl de verhouding tussen de lusten en de lasten volstrekt zoek is!

Volgens de directeur van de Luchthaven (!) zal de uitbreiding maximaal 43 nieuwe voltijdsbanen opleveren. Drieënveertig!! Het lijkt me een geruststellende gedacht voor onze inwoners als er over enkele jaren een vliegtuig op 900 meter hoogte, enkele kilometers van je huis het gas vol opentrekt om hoog over het oude land te vliegen. Het is vast lekker omdraaien rond elf uur ’s avonds als je probeert de slaap te pakken te krijgen: “toch mooi drieënveertig nieuwe arbeidsplaatsen”.

Biddinghuizen, wordt Gallisch!

Laat van je horen, geef de boosheid een stem (ook graag in het stemhokje) en ga op de ‘barricades’ staan! Uit de Asterix weten we wat kleine Gallische (dus boze) dorpjes vermogen! Want de FlevoPost mag jullie dan afschilderen als naïef, dat zijn jullie niet! Vraag het maar aan de inwoners van Loppersum met hun gaswinningen, de bewoners langs de Ringwegen van Amsterdam en Rotterdam, de inwoners van Boxtel die Schaliegas voorkwamen of de inwoners van Barendrecht die CO2-opslag onder hun dorp wisten te voorkomen!

Biddinghuizen, laat van je horen, maak kabaal en schud ze wakker: die regionale bestuurders die echt nog hardop durven zeggen dat er mooie economische kansen liggen voor Flevoland. Dat het goed is voor de werkgelegenheid die we ‘in deze tijden’ zo hard nodig hebben! Laat je niet in het ootje nemen door politieke partijen die altijd ‘het economisch belang van de Luchthaven zien’*. Dus partijen die het proces geen strobreed in de weg hebben gelegd en waarvan de Kamerfracties met overtuiging vóór deze ontwikkelingen hebben gestemd! Kom in verzet!

* Bron: (collegeprogramma 2010-2014, CDA, VVD en Leefbaar Dronten, pagina 9)

De uitbreiding van de Luchthaven Lelystad is een ongewenste ontwikkeling. Die voor de regio vooral tot herrie, stank en overlast zal leiden. De zogenaamde economische groei en werkgelegenheidseffecten worden al jaren positief voorgespiegeld. Terwijl de voorwaarden waaronder de luchthaven ontwikkeld mag worden inmiddels al onder druk staan.

In dit dossier een overzicht van alle blogberichten over de Luchthaven Lelystad op deze website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This