Natuurlijk ga ik stemmen voor het Oekraïne-verdrag

vrijdag 18 maart 20161 reactie

Tot mijn verbijstering hoor ik om mij heen dat mensen niet zullen gaan stemmen op 6 april voor het raadgevend referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Niet omdat het ze niet interesseert; maar omdat ze tégen het referendum zijn en zo hopen onder de opkomstdrempel van 30% te blijven.

Ik ben een democraat in hart en nieren, dus als je gebruik van je democratische rechten kún maken vind ik dat je dat eigenlijk zou moeten doen. Niet komen opdagen en hopen dat het deze dag zal regenen zodat de voorstanders ook niet komen vind ik daarnaast een veel te onzekere gok.
Eigenlijk zou je toch mogen verwachten dat we in dit land inmiddels wel geleerd zouden hebben dat strategisch stemmen niet werkt. Kijk naar het kabinet: de VVD en PvdA werden zo groot omdat de PvdA-kiezers niet wilden dat de VVD aan de macht kwam en omgekeerd. Het resultaat was dat we ze beiden kregen en dat was nou juist niet wat de kiezer heeft bedoeld!

Dramatische vergissing

Het gevaar van wegblijven is dat de opkomst wel boven de 30% komt en omdat de voorstanders wegbleven om de opkomst te drukken de tegenstanders een meerderheid behalen. Ik zou dat een dramatische vergissing vinden.

Niet alleen is het een blamage voor ons land; erger is dat we de inwoners van de Oekraïne in de steek laten. Want natuurlijk is er heel veel in dat land aan de hand. Maar dat begon er nou juist om doordat de bevolking in de winter van 2013 op 2014 massaal de straat op ging omdat zij dit verdrag juist wilden! Daar zijn doden bij gevallen en door inmenging van Rusland zelfs een scheuring in het land ontstaan.

De tegenstanders van het verdrag is het niet te doen om de Oekraïne. Het is vooral om te etaleren dat ze tegen de Europese Unie en de verdere Europese samenwerking zijn. Dit verdrag was het eerste besluit dat onder de nieuwe wet voor een referendum in aanmerking kon komen. Dat en dat alleen was de reden dat er over dit verdrag een referendum komt.

Daarbij worden er een hoop hele en halve waarheden vertelt over het voorliggende verdrag. Het NRC heeft een zeer lezenswaardig stukje met feiten over het voorliggende verdrag.

Ik stem voor

Ik ga stemmen; vóór stemmen wel te verstaan. In Oekraïne is sinds de demonstraties van 2013 en 2014 een nieuwe wind gaan waaien. Niet alles is op slag veranderd. Het is geen modelland zonder extremisme en met een goed functionerende democratische rechtsstaat, maar er is wel een proces op gang gekomen. Naast de superrijke oligarchen zijn er jonge mensen in het bestuur gekomen die het land willen moderniseren. Zij willen de vrijheid om hun mening te uiten, om mee te beslissen en om zelf te ondernemen. Voor hen staat de Europese Unie voor vrijheid, democratie en rechtvaardigheid. Sinds 1991 heeft Oekraïne een grillige koers gevaren. Samenwerking met de Europese Unie biedt hun de beste garantie dat het land in rustiger vaarwater komt. Jesse en Bas verwoorden het mooi in hun opinie-artikel van vorige maand.

 

Dus ga stemmen; stem voor!

1 Reactie

 1. Frank Pels

  Tja…. niet stemmen is natuurlijk ook een optie. Om dit te beginnen gaat dat referendum natuurlijk helemaal nergens over. Een veredelde handelsovereenkomst met Oekraïne…. Lekker belangrijk. Om te beginnen komt die overeenkomst er sowieso want er wordt in Europa bij meerderheid beslist over dit soort verdragen. Dus als Nederland tegen is, en de rest van de EU is voor dan gaat het gewoon door. Verder zijn er vergelijkbare overeenkomsten met bijvoorbeeld Montenegro, Kosovo en Israel en dat was geen enkel probleem.
  Ik had liever dat ze een onderwerp hadden gekozen dat er wel toedoet: TTIP bijvoorbeeld…..

  Het Geenpeil-gezelschap (rare naam eigenlijk; je zou denken dat ze juist geen referendum willen) heeft gewoon de eerste beste gelegenheid gezocht voor een referendum. Als NL straks nee zegt en het gaat toch door dan kunnen ze heel hard huilie-huilie doen: zie je wel…. dit is niet democratisch……. Er wordt niet naar ons geluisterd.

  Zo beschouwd vind ik het persoonlijk helemaal niet erg als de 30% niet gehaald wordt. Een duidelijk signaal: dit referendum slaat nergens op en vinden we dit handelsverdrag helemaal niet belangrijk.
  En daarom twijfel ik nog: wel stemmen (voor stemmen uiteraard) of voor het eerst toch maar niet gaan stemmen. Dat laatste is natuurlijk wel een gevaarlijke: straks wordt die 30% opkomst wel gehaald met een meerderheid aan Nee stemmen….. Na veel twijfels ga ik toch maar wel stemmen. Maar om nou te zeggen dat ik heel erg warm van dit referendum wordt……

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.