Fusie D66 & GroenLinks

vrijdag 4 januari 20087 reacties

D66 en GroenLinksMiddelburgs fractievoorzitter Joke van Nieuwenhuizen schrijft op haar weblog dat ze in de PZC een artikel heeft gelezen over een fusie tussen GroenLinks en D66. Het lijk haar wel een “prikkelend idee”. Nu sta ik daar niet afwijzend tegen over. Een fusie lijkt mij best innteressant omdat de inhoudelijke verschillen tussen D66 en GroenLinks niet eens zo verschrikkelijk groot zijn. Daarbij lijkt de huidige Kamerfractie van D66 mij een goeie aanvullig voor GroenLinks.

Zowel GroenLinks als D66 kun je Links Liberaal noemen. Da’s een ander soort Liberalisme als dat van de VVD. En het is het soort vrijheid dat mij wel aanspreekt. Vrijheid van de individuele ontwikkeling, vrijheid van je eigen keuzes maken. Zonder slag of stoot zie ik nog geen fusie komen, maar dat dat “de opkomst van rechtse krachten schreeuwt om een sterke en serieuse linkse tegenbeweging” schreeuwt zoals Henk Klijnsma bepleit ondersteun ik van harte!

7 Reacties

 1. OPA

  Eindelijk een creatieve stap, het linkse blok kan veel sterker worden als ze samenwerken – rechts kan dat niet vanwege het individualisme wat daar de overhand heeft, zeker van links zou je meer samenwerking verwachten. Een goeie stap!

 2. johan goossens

  Als we de toekomstdiscussie van GroenLinks met een VDB/D66 fusie-hypotheek willen belasten, dan komt er van de nieuwe koers geen fluit terecht; al was het maar omdat we dan de zogenaamde platvoetindianen in de gordijnen jagen waar ze sinds Leersum net weer een beetje uit gekropen waren. Laat D66 vooral doen waar zij goed in zijn. En laten wij dat ook doen.
  Tenslotte: ik kan me niet voorstellen dat we onze coalitiepartners lokaal en provinciaal hiermee blij zouden maken. Die zien heel goed de toegevoegde waarde van een zelfstandig GL.

 3. Paul Vermast

  Dat ben ik me bewust. Daarom pleit ik ook niet persé voor een fusie. Sterker, dat zou me nog best moeite kosten. Maar dat dat “de opkomst van rechtse krachten schreeuwt om een sterke en serieuse linkse tegenbeweging” voel ik wel erg mee. Gedachten daarover moeten niet worden geblokkeerd door een toekomst discussie binnen onze partij, naar mijn mening.

  Dus niets hypotheek op de toekomst discussie! Vooruit met die geit! Maar wel naar de (veranderende) wereld om ons heen blijven kijken!

 4. Harmen

  Fusie? Nee, ik zie net als Johan de toegevoegde waarde niet echt en ben overtuigd van het bestaansrecht van GL als zelfstandige partij. Maar loslopende D66’ers mogen zich gerust bij ons aansluiten hoor!

 5. OPA

  Kijk, daar is zo’n kieslijst nu mooi voor. Zet op de kieslijst van “Sociaal Nederland” vertegenwoordigers van de betreffende groepjes in links. Groep D66, groep GL, groep Pvda, groep SP, en maak er nog maar een paar indien noodzakelijk. Tijdens de verkiezingen worden op basis van de voorkeurstemmen voor de groepen teams geformeerd waarvan de grootte dus afhangt van het aantal stemmen waarmee dan de fracties worden samengesteld. Die groepgrootte bepaalt dan ook weer de stemkracht binnen de partij voor elke groep. Efficientie, beter overleg, afstemming, sterker geluid. Maar ja, ik begrijp ook dat de de meeste mensen wel in woord maar niet in gevoel en daad mee willen, oude koeien of andere emoties staan in de weg.

 6. Frank Pels

  ‘Da’s een ander soort Liberalisme als dat van de VVD. ‘

  Ik begrijp uberhaupt niet waarom de VVD zich liberaal noemt. Het is echt de partij van de ‘repressie’; identificatieplicht, alle gegevens doorgeven naar de VS, enzovoort. Veel gehoord: ‘als je niets te verbergen hebt, heb je ook niets te vrezen’.

  Van de week nog Fred Teeven op de radio gehoord. Die betoogde in een discussie over het koppelen van computerbestanden dat je best heel veel persoonlijke vrijheid kon opgeven in ruil voor ‘collectieve vrijheid’. Brrrr…..

  D’66 en GroenLinks samen laten gaan: lijkt mij nog een beetje vroeg.
  Laat onverlet dat het programma van D’66 best redelijk is. Veel aandacht voor onderwijs en inderdaad liberaal in de goede zin van het woord.

  Had je dit bericht gezien?: ‘Wilders krijgt liberale aanmoedigingsprijs van JOVD’
  http://www.bbrussen.nl/2008/01/04/fotokwoot-4-januari/

 7. Paul Vermast

  Hoi Frank, Da’s nou precies mijn punt over de VVD. Dat heeft dus niets meer met Liberalisme te maken. Dat wij als GroenLinks met D66 in de hoek van de links-liberalen worden gedreven vind ik dus niet zo erg.

  Maar ik heraal, ook in de richting van Harmen, dat ik niet meteen pleit voor een opgaan van D66 in GroenLinks (of omgekeerd) maar dat ik een krachtiger links geluid wel een wenkend alternatief vind. Dat ik dat niet zie door verdere samenwerking met de SP en PvdA. De SP en GroenLinks liggen naar mijn mening ook te ver uit elkaar. Qua inhoud als qua partijcultuur. Daarbij zie ik meer overeenkomsten met D66 en de PvdA.

  Als gedachte expiriment vind ik het zinnig. Daarbij kan het wat mij betreft worden meegenomen in het toekomst project. Hoe kunnen we een brede linkse beweging worden die meer mensen aan zich bind en wat kunnen we daarvan evt van D66 leren?

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.