From Brussels with love

zaterdag 21 februari 20092 reacties

Afgelopen woensdag en donderdag was de Partijraad (PR) op ‘schoolreisje’ naar Brussel. Of beter een deel van de partijraad want de groep bestond uit zo’n 25 partijraadsleden en nog twee gasten. De zoon van partijraadsbestuurder Laura Punt was er bij om zijn moeder re ondersteunen bij de (uitstekende) organisatie en ook ‘collega talent’ Monique Bergmans  van ‘het klasje’ was er bij. Dus dat was erg gezellig en goed voor het naar beneden halen van de gemiddelde leeftijd.

Zoals dat hoort was het eigenlijk al vanaf het eerste moment volslagen chaos met dank aan de Nederlandse Spoorwegen. Laura had voor iedereen tot in detail een reisbeschrijving gemaakt (waarvoor respect, want dat moet geen makkelijke klus zijn geweest) en de meesten zouden elkaar ontmoeten in de internationale trein in Rotterdam. Zelf zou ik in Schiphol daar al in stappen en de schrik was groot toen werd omgeroepen dat wegens een technisch defect aan het materieel de trein niet zou rijden. Met ruim 1,5 uur vertraging kwam ongeveer de helft van de Groep aan op Brussel Noord waar we de opdracht kregen om met taxi’s naar het restaurant voor de lunch te komen. Helaas waren de taxi’s op en boog de PR zich over de stadskaart van Brussel om te zien of lopen (hetgeen uitdrukkelijk werd ontraden) niet ook een optie was. Uiteindelijk hebben we zwart gereden in de metro (met als geruststelling voor het geweten dat ons treinkaartje ook heus wel geldig zou zijn; toch?) en kwamen we precies op tijd bij het restaurant om het deel van de groep dat wel op tijd was uitgerust en gevoed naar buiten te zien komen. Er waren broodjes meegenomen die onderweg naar het Huis der Provincies konden opeten.

In het Huis van de Nederlandse Provincies kregen we uitleg van de functie van het huis dat eigenlijk de permanente lobbygroep is van de Nederlandse provincies in Brussel. Bijzonder leuk en nuttig om eens te horen over wat zij daar doen en op welke wijze de provincies als ‘regio’s’ invloed kunnen uitoefenen in Brussel. 

Vervolgens naar het Europees Parlement (EP) waar we werden ontvangen door Kathalijne Buitenweg die vertelde over haar werk en waar ze zo in de afronding van haar leven als Europarlementariër nog voor aan het knokken is. Erg leuk en -zoals altijd als Kathalijne een verhaal verteld- inspirerend. Het algemene praatje over het EP had ik vaker gehoord en aansluitend daarover mochten we nog een stukje debat volgen met Solana over de rol van de NAVO in het Europees buitenlandbeleid. 

Heerlijk gegeten en onwijs leuke gesprekken gehad met fractiemedewerker Jacqueline Cremers en PR collega Lucia Dannenburg. Voordat ik het wist was het al tegen elven en besloten we met een groepje waaronder ook EP fractiemedewerker Niels van den Berge nog een biertje te gaan drinken. Je bent in België of niet ten slotte. Dus tegen twee uur lag ik eindelijk in bed en viel als een blok inslaap.

Op donderdag werden we stipt om half negen door Jacqueline achter de ontbijttafel weg gehaald om weer naar het EP te gaan voor een gesprek met Bart Steas en Joost Lagendijk. Bart is Europarlementariër voor Groen! (onze Vlaamse zusterpartij) en zit samen met onze GroenLinkse parlementariërs in een multilaterale delegatie. Een unicum voor het parlement.  Bart vertelde over zijn werk binnen de financiële commissie en hoe ze daar de commissie kunnen beïnvloeden. Joost vertelde over Turkije, het middenoosten en Kosovo en zijn inzet voor deze gebieden. Na de zomer gaat hij doceren op een universiteit in Turkije over Europa en ik wens hem daar alle goeds! 

Als afsluiting kwamen fractiemedewerkers Anita de Horde en Niels van den Berge ons bijpraten. Anita (persvoorlichter) vertelde over de plannen voor de komende EP verkiezingen in juni. Ik werd er allemaal wel enthousiast van! Niels ging met de PR in discussie over de New Green Deal  die GroenLinks in Europa bepleit (en niet alleen in Europa natuurlijk) en hoe we daarmee nieuwe banen kunnen scheppen. Leuke discussie doe hielp mijn verhaal te scherpen voor straks in de campagne. 

Daarmee kwam een einde aan het PR bezoek aan het EP en ben ik met Marije Cornelissen terug naar Nederland gereisd. Onderweg gesproken over haar tijd die ze eerder in het parlement heeft gewerkt en haar campagne om alsnog hoog op de lijst te komen bij het congres op 7 maart. Mijn steun heeft ze!  In Rotterdam ben ik overgestapt naar Utrecht waar een overleg plaats vond met het webteam en Arnoud Boer en Michel Klijmij-van der Laan over de internetcampagnes bij de komende verkiezingen en een verdere versterking van onze Planeet GroenLinks. Bek af was ik tegen 22 uur thuis en ben nog even gaan bij kletsen met een vriendin. Kortom twee intensieve maar erg leuke dagen die leerzaam waren en goed voor de onderlinge verstandhoudingen in de PR. Ook hebben we voor dit najaar alweer een uitnodiging in de zak om kennis te komen maken met de nieuwe delegatie na de verkiezingen, dus dat zijn weer mooie vooruitzichten. Nu eerst de campagne in: Denk groot, stem Groen! 

2 Reacties

 1. Marije Cornelissen

  Hé Paul,
  Als jij niet eerst mijn stukje over het Brusseltripje hebt gelezen voor het schrijven van het jouwe is het heel bizar, onze eerste alinea’s komen bijna volledig overeen. Ongetwijfeld een kwestie van great minds think alike in dat geval, denk je ook niet? (-;
  Dank voor je steun! Alleen één dingetje; door een typo, een t in plaats van een r, krijgt ons gezellige gesprek in de trein plots een hééél andere lading in je blog. (-;
  Groet!
  Marije

 2. Paul Vermast

  Hmm ja.. een lettertje maakt zo wel een groot verschil. Sorry 😉

  Die eerste alinea viel me ook al op; ja. Had vooraf juist niet jouw stukje gelezen om me niet te laten beïnvloeden. Dus het zal dan wel een hele goeie weergaven zijn toch?

  Hoewel dat ‘great minds’ me ook wel aanstaat 😀

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This