Formatie teleurstelling

zondag 18 juni 20170 Reacties

Bijna een week geleden klapte de formatie. Na mijn aanvankelijke teleurstelling over de mislukking is het beeld dat nu ontstaat evenwichtiger. Niet alleen vluchtelingen was een probleem, ook op klimaat, de aanpak van sociale ongelijkheid en bijvoorbeeld het aanpakken van bonussen viel er nauwelijks iets te bereiken.

Zeker ook in deze nieuwe ronde van gesprekken met GroenLinks wilden de andere partijen eerst de meest gevoelige kwestie bespreken en was een gesprek over andere onderwerpen niet mogelijk zo begrijp ik van kringen rond het formatieteam.

Onderhandeling

Tegelijk werd er wel al gewerkt aan de uitwerking van andere onderwerpen door subgroepen zo begrijp ik. Bijvoorbeeld bij klimaat bleek dat de klimaatdoelen van Parijs daarin wel het uitgangspunt zouden moeten zijn, maar dat de maatregelen die daarbij werden voorgesteld de doelen in het geheel niet zouden gaan halen. Echte onderhandelingen op dit punt zijn er nog niet geweest, maar ook daar was duidelijk dat het nog erg lastig zou zijn geworden om tot overeenstemming te komen. Maar ook op de andere dossiers leek er eigenlijk niet veel te bereiken voor GroenLinks.

Begrip en steun

Naast de persoonlijke gesprekken die ik her en der heb kunnen voeren over de formatie heeft Jesse ook in een Facebook sessie vragen beantwoord en verantwoording afgelegd. Veel van mijn vragen kwamen ook daarin naar voren en werden beantwoord. Het beeld dat hieruit naar voren komt is genuanceerder en evenwichtiger dan de toelichting van de informateur die aangaf dat migratie het énige breekpunt was. Misschien was dat de aanleiding, maar het probleem ligt dus wel degelijk veel breder en dan kan ik niet anders dan concluderen dat dit -hoe jammer ik dat ook vind- het juiste besluit is.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.