De formatie met GroenLinks is geklapt en langzaam aan wordt duidelijk dat ‘migratie’ het onderwerp is waarop het is geklapt. Het énige onderwerp. De inhoudelijke en principiële lijn dat je mensen die vluchten voor oorlog en geweld niet terug stuurt naar landen waar ze niet veilig zijn, staat voor mij ook niet ter discussie.

Maar de starheid waarmee deze wordt uitgedragen vind ik jammerlijk. Natuurlijk, het is heel mooi, principieel en rechtsstatelijk en de formulering liet ook veel ruimte. Daarmee mogen we dan allen wel vier jaar enorm gelijk zitten te hebben in de oppositie.

Kiezers

Als ik terug denk aan de campagnes en alle gesprekken die ik voerde op straat en langs de deuren ging het wel eens over vluchtelingen, maar zelden over dit aspect. Meestal waren er andere onderwerpen die mensen aangaven als reden om op ons te stemmen. Milieu, onderlinge solidariteit soms zelfs Europa.
Uit het verslag van de informateur en het debat vandaag moet de conclusie worden getrokken dat dit het grote struikelblok in de formatie was en er geen andere onoverkomelijke problemen op tafel lagen.

Oppositie

Helaas moet ik dan concluderen dat het mooie principes zijn, maar dat deze in dit geval regeringsdeelname in de weg zitten. In een kabinet met VVD en CDA zouden er vast (veel) meer punten zijn waarop we andere opvattingen zouden hebben. Maar ik denk dat we op het gebied van milieu, klimaat, natuur, landbouw, sociale zaken, vergroening van de belastingen én vluchtelingen meer hadden kunnen bereiken in het kabinet, dan de komende jaren in de oppositie.

Ik vind het een enorm gemiste kans!