Formatie had niet mogen mislukken

dinsdag 13 juni 20171 reactie

De formatie met GroenLinks is geklapt en langzaam aan wordt duidelijk dat ‘migratie’ het onderwerp is waarop het is geklapt. Het énige onderwerp. De inhoudelijke en principiële lijn dat je mensen die vluchten voor oorlog en geweld niet terug stuurt naar landen waar ze niet veilig zijn, staat voor mij ook niet ter discussie.

Maar de starheid waarmee deze wordt uitgedragen vind ik jammerlijk. Natuurlijk, het is heel mooi, principieel en rechtsstatelijk en de formulering liet ook veel ruimte. Daarmee mogen we dan allen wel vier jaar enorm gelijk zitten te hebben in de oppositie.

Kiezers

Als ik terug denk aan de campagnes en alle gesprekken die ik voerde op straat en langs de deuren ging het wel eens over vluchtelingen, maar zelden over dit aspect. Meestal waren er andere onderwerpen die mensen aangaven als reden om op ons te stemmen. Milieu, onderlinge solidariteit soms zelfs Europa.
Uit het verslag van de informateur en het debat vandaag moet de conclusie worden getrokken dat dit het grote struikelblok in de formatie was en er geen andere onoverkomelijke problemen op tafel lagen.

Oppositie

Helaas moet ik dan concluderen dat het mooie principes zijn, maar dat deze in dit geval regeringsdeelname in de weg zitten. In een kabinet met VVD en CDA zouden er vast (veel) meer punten zijn waarop we andere opvattingen zouden hebben. Maar ik denk dat we op het gebied van milieu, klimaat, natuur, landbouw, sociale zaken, vergroening van de belastingen én vluchtelingen meer hadden kunnen bereiken in het kabinet, dan de komende jaren in de oppositie.

Ik vind het een enorm gemiste kans!

1 Reactie

  1. Ine Nagelmaeker

    Paul je teleurstelling deel ik. Niet je inschatting dat op punten van belang bv klimaat groenlinks iets meer kon halen dan dat vvd en cda willen. Daarnaast is ‘feelings’ een dingetje. Wilden deze 2 wel echt met GL regeren of liever met de Pvda? In een rechts land regeren is een opgave. We knokken door voor wat kwetsbaar is!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.