Flevolandse toestanden

donderdag 10 maart 20117 reacties

Ik heb wel wat uit te leggen de laatste dagen hier in Den Haag, want met enige verbazing wordt er gekeken naar het ‘gedoe’ in Flevoland dat volgde op de Statenverkiezingen van vorige week woensdag. Dan heb ik het over het talent voor tellen, zowel in Dronten als in Almere en de VVD die eerder geen bezwaar had tegen de uitslag, maar de oude Staten vanavond wel wil overtuigen te gaan hertellen.

Eigenlijk ben ik wel benieuwd of dat hertellen van de VVD dan alleen gaat om de uitslag van Almere of de hele provincie dan weer aan de slag mag. In dat geval is het misschien verstandig dat Dronten nog even goed naar de procedures kijkt. Want als één van de laatste gemeenten in Nederland komen met een uitslag die dan ook nog eens ‘onvolkomenheden’ blijkt te bevatten is wel een beetje gênant. GroenLinks heeft de burgemeester uitgenodigd daar vanavond in de commissie bij de actuele vragen een toelichting op te geven. In Den Haag werd gewaarschuwd voor Belgische toestanden als de gedoogcoalitie in de Eerste Kamer der Staten Generaal geen meerderheid zou krijgen. Maar de Flevolandse toestanden zijn misschien minstens zo spannend, ook voor de verhoudingen in de Staten Generaal.

Over de ophef die is ontstaan over de GroenLinks lijst kan ik kort zijn. De kieswet is helder, als iemand niet voldoet om benoemd te worden is de volgende op de lijst benoemd. Om te voldoen moet je onder andere 18 zijn en dat is niet het geval, dus wordt de volgende op de lijst benoemd. Zodra er een vacature ontstaat en aan alle voorwaarden wordt voldaan staat niets de benoeming van Indira in de weg. Zo is het geregeld in de wet en zo zal het gaan.

7 Reacties

  1. Peter Aggenbach

    Echter om alle schijn van kiezersbedrog en belangenverstrengeling te voorkomen zou het correcter, beter en aardiger zijn als Frank Pels zijn zetel níet inneemt. Gewoon, dat de zetel eenvoudig 7 weken leeg blijft, totdat Indira Draaijer in mei 18 jaar wordt: Kieswet of geen kieswet.
    Frank Pels heeft reeds vier jaar in de Provinciale Staten gezeten en had nu slechts 226 voorkeurstemmen. Indira Draaijer heeft zich duidelijk beter geprofileerd want zij had maar liefst 1730 voorkeurstemmen en daarmee zowat 20 procent van de Groen Links stemmen in Flevoland.

  2. Paul Vermast

    @ Peter

    Het is geen kwestie van ‘aardig’ of niet. Voldoe je niet aan de wet ben je niet benoemd en is de eerst volgende op de lijst dat wel. Zo is de wet. Open laten behoord niet tot de mogelijkheden. Verder is dit in overleg binnen de provinciale fractie zo besloten en heb ik er verder geen opvatting over.

    **Wat mij betreft is de discussie daarover bij deze gesloten.**

  3. Martijn

    Dus eigenlijk zeg je dat het GL om de Indira stemmers te doen was en niet om Indira zelf? Je kan wel roepen “De wet”, maar als je iemand op de kieslijst zet die kort na de verkiezing 18 wordt en bovendien ruim 8x zoveel stemmen heeft dan de nummer 2, dan heb je de morele plicht (iets waar GL mij graag mee lastig valt als het om milieu gaat) om die persoon dan ook op die plek te zetten. Anders had je die persoon NOOIT op de lijst moeten zetten.

  4. johan

    Laten we er nou niet omheen draaien: GroenLinks in Flevoland heeft gewoon niet goed nagedacht. De kandidatencommissie niet, het bestuur niet en de leden ook al niet. Geen van allen heeft zich gerealiseerd wat de consequenties van de kandidatuur van Indira zouden zijn. Dat is dom en dat is jammer en daar gaan we het intern vast nog wel eens over hebben. En het is niet iets van GroenLinks Dronten.

    johan banis

    ~~~/\___GroenLinks Dronten___/\~~~

  5. Paul Vermast

    Sterker, ikzelf was niet eens bij de bewuste vergadering waar de lijst werd vastgesteld.

    Zoals gezegd, wat mij betreft einde discussie.

  6. Peter Aggenbach

    Het is flauw, het is bedrog.

    Hoezo is de zetel vrijlaten voor een paar weken geen optie? ‘Open laten behoort niet tot de mogelijkheden.’, zeg jij? Ik denk het wel, natuurlijk! Ook kan Frank Pels altijd nog gewoon afstand nemen van het pluche, wanneer Indira 18 is. Schei toch uit.

    Mensen die roepen ‘einde discussie’, gaan daar helemaal niet over. De discussie komt pas tot een einde als niemand meer iets te melden heeft!

  7. Paul Vermast

    @Peter,

    Het is geen bedrog, maar de wet. Het wordt lastig als je jezelf niet bij de wet neer kunt leggen. Afstand nemen kan altijd, dat is nu het punt niet. Frank wordt benoemd zoals de wet voorschrijft, of anders Simon en zo kunnen we de lijst af tot de nummer 30. Dan wordt ik benoemd en dan ga ik zitten.

    In dit geval ga ik er wel over of deze discussie ten einde is, want dit is mijn website en dit artikel gaat wat mij betreft niet over de verkiezingsuitslag van GroenLinks in Flevoland, maar alles wat er omheen gebeurde. Dus dit was de laatste reactie.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This