De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap heeft in een rapport dat vandaag openbaar zou worden gemaakt Flevoland als “kaal, koud en lelijk†beoordeeld. Dat kan ik natuurlijk niet weersproken laten.
Nu moet ik toegeven dat ik toen ik bijna 15 jaar geleden van een Zeeuwse boerderij aan de voet van de Walcherse duinen naar Dronten verhuisde bepaald niet meteen verknocht was aan Flevoland. Maar in de loop der jaren ben ik Flevoland gaan waarderen en van het unieke landschap gaan houden.
Als je hier bossen zoals op de Veluwe verwacht, terpdorpen zoals in Friesland of stranden zoals aan de Noordzee kom je zwaar bedrogen uit. Maar als je jezelf bedenkt dat álles wat je ziet is ontstaan na het droogvallen van de polder (in het geval van Dronten) in het begin van de jaren ’50 van de vorige eeuw. Alles wat je ziet is nog geen 50 jaar oud en met dat referentiekader moet je Flevoland bezien.
Als raadslid hou ik mijzelf bijna dagelijks bezig met de ruimtelijke ordening van Flevoland, meer bepaald Dronten. Het is fascinerend te zien dat ideeën die ruim 50 jaar geleden bedacht zijn op de tekentafels van de Rijksdienst vandaag de dag nog altijd logisch en voor de hand liggend zijn.
Dat maakt Flevoland boeiend, in haar eigen vorm mooi. Maar zoals eerder gezegd niet te vergelijken met de holle wegen van Limburg, het rivierenlandschap of de Utrechtse Heuvelrug.
Is Flevoland dan van een provincie waar niets meer verbeterd kan worden? Nee, natuurlijk niet! Er kan nog heel veel verbeterd worden. De ecologische hoofdstructuur moet zeker worden versterkt en met een ecologisch akkerrandenbeheer zou er al veel bereikt kunnen worden. Ook moeten onze bossen nog wat diverser en ruiger worden zodat ze minder aangelegd gaan overkomen. Maar als je bedenkt dat in het jaar dat mijn vader werd geboren op de plek waar ik nu dit stukje schrijf nog vissen zwommen is het bijzonder indrukwekkend wat er in Flevoland is gebeurd. Om de provincie dan als kaal, koud en lelijk weg te zetten is wel een beetje kort door de bocht, over Flevoland valt echt meer te vertellen.
0 reacties