Fitna is een anticlimax

donderdag 27 maart 20080 Reacties

Film Fitna van WildersDe film van Wilders voegt niets toe aan wat de afgelopen jaren is bekendgemaakt over gewelddadig Islamitisch extremisme. Alle beelden zijn eerder vertoond, oud materiaal wordt gerecycled en opnieuw achter elkaar geplakt.

Wilders laat overtuigend zien dat gewelddadig islamisme een bedreiging vormt voor de democratische rechtsstaat. Maar dat is in talloze journalistieke reportages even indringend en overtuigend gedaan, zo niet beter.

Dat terroristen zich beroepen op de Koran levert geen bewijs voor Wilders’ stelling dat de gehele Islam een gewelddadige ideologie is die streeft naar de wereldheerschappij. Terwijl Wilders al maanden aankondigt het bewijs te gaan leveren dat de islam fascistisch is, is hij daarin met Fitna mislukt.

Wilders leerstellige uitleg van de Koran is vergelijkbaar met die van de extremisten die hij bestrijdt. Het enige argument dat hij aandraagt voor de verspreiding van extremistisch gedachtengoed onder alle moslims is de presentatie van een statistiek van het aantal in Nederland woonachtige moslims. Dit is bijna lachwekkend armzalig en onterecht maakt hij van alle gematigde moslims, die wereldwijd lijden onder extremisme, vijanden. Terwijl gematigde moslims juist bondgenoten zijn in de strijd tegen het wereldwijde terrorisme.

Teleurstellender nog is dat na maanden hype Wilders geen enkele oplossing biedt voor datgene wat moslims en niet-moslims bedreigt: de radicale Islam.

Femke Halsema, Tofik Dibi

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.