Fikkie stoken met de brandweer

zaterdag 15 december 20070 Reacties

Paul Vermast bij de brandweerVandaag mocht ik een dag te gast zijn van de Brandweer gemeente Dronten bij een realistische oefening in het oefencentrum in Ambt Delden. De brandweer had de gemeenteraad uitgenodigd om eens te komen kijken als ze aan het oefenen zijn en die kans wilde ik niet laten lopen.

Vanmorgen werden we om 7 uur bij de kazerne opgehaald. Samen met Marian Plasschaert (Leefbaar Dronten) en Martin van der Star (CDA) zijn we door Jan de Boer (comandant van de brandweer gemeente Dronten) helemaal bij gepraat over wat de brandweer doet. Waar men tegen aan loopt en hoe de toekomst er uit ziet.

Daarvan heb ik zelf erg veel geleerd als ik eerlijk ben! Maar ik heb vooral nog meer respect gekregen voor de mannen en vrouwen van de brandweer.

In Dronten hebben we een vrijwilligerskorps dat 24 uur per dag, 7 dagen in de week klaar staat om bij een brand of een ongeval uit te rukken en hulp te verlenen. Daarnaast wordt er iedere woensdag getraind en daar bovenop nog eens de extra trainingen zoals die van vandaag. Ik vind het bijzonder te prijzen dat mensen er toe bereid zijn hun leven zo in te richten dat ze ieder moment alles uit hun handen kunnen laten vallen om hulp te gaan verlenen!

Op het trainingscentrum werden we na een eerste inleiding en koffie in brandweerpakken gehesen en werden we met perslucht het eerste gebouw in gestuurd waar er een brandje was. Slechts om te voelen hoe goed je wordt geschermd door het brandweerpak. Daarna een situatie in een grarage waar rook brand was en die vol rook stond. Even de stiuatie bij aanvang bekeken en daarna toe alles weer voorbij was. Voor mijn gevoel waren dat twee totaal verschillende ruimten. Als laatste werd er een route gemaakt door containers waarin flink vuur werd gestookt om een te ervaren hoe het is al je met grote hitte in aanraking komt. Dat was goed heet ondanks het pak dat al behoorlijk beschermd. Maar ook als je weer buiten staat ben je die warmte nog niet zo maar kwijt!

Ik vond het een indrukwekkende dag en ben de brandweer en het team van Biddinghuizen dat vandaag trainde erg dankbaar dat we mee mochten!

Marianne wordt in haar pak gehesen Martin’s gelaatsmasker wordt vastgezet Paul wordt aangekleed Paul gaat de hitte container in Paul komt weer buiten Paul heeft het best warm Marianne gaat naar binnen Marianne was ook wel weer blij toen ze buiten was

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.