Extra geld naar de Meerpaal

vrijdag 24 februari 20060 Reacties

{mosimage}Gisteravond was de laatste vergadering van deze gemeenteraad en dat was iets bijzonders. Niet zozeer omdat het de laatste vergadering was, maar omdat er iets vreemds gebeurde met de Meerpaal. Allereerst stond het rapport van de evaluatiecommissie op de agenda en daar dienden wij een motie over in waarin wij, GroenLinks, het college opriepen zich op haar positie te beraden. Deze werd gesteund door de gehele oppositie. Maar het gebeurde pas echt bij het vast stellen van de subsidieaanvraag van de Meerpaal. Tussen het bedrag dat de Meerpaal nodig heeft en de gemeente wilde geven zit een verschil van € 600.000. Tot verbijstering van CDA, VVD en Christen Unie stemde de volledige oppositie vóór extra geld naar de Meerpaal. De verbijstering en schik viel van de gezichten te lezen en men ging opzoek naar een compromis. Namelijk dat de Meerpaal het te lage bedrag nu krijgt en voor 1 juni moet aantonen dat ze het overige geld écht nodig heeft. Dan komt de rest ook.
Eigenlijk is dat uitkleden van ons oorspronkelijke voorstel, maar het is beter dan een goed voorstel laten verwerpen door de coalitiemeerderheid.

CDA en VVD vonden het “onverantwoord” dat in deze “financieel krappe tijden” de oppositie weer eens geld over de balk aan het kwakken is.
GroenLinks is voor het door de Meerpaal gevraagde subsidiebedrag van € 6,2 miljoen euro. De Meerpaal is een organisatie waarin veel door GroenLinks gekoesterde instellingen hun intrek en samenwerking hebben gevonden. Dat is in onze ogen een goede zaak. De Meerpaal is het kloppende culturele hart van de gemeente Dronten en moet ook de kans krijgen haar vleugels uit te slaan.
GroenLinks vind dat dit moet met het geld dat nu nodig is om de Meerpaal te kunnen laten functioneren en is overtuigd dat de Meerpaal het gevraagde bedrag nodig heeft. Investeringen nu, die een betere exploitatie in de toekomst kunnen opleveren dienen onmiddellijk te worden gerealiseerd. Ook de knelpuntenlijst moet serieus worden bekeken en GroenLinks onderkent dat hier geld voor nodig is.
{mosimage}Natuurlijk mag de Meerpaal in tijden van bezuiniging niet een “status aparte” krijgen zoals het CDA tijdens de begroting vond. Maar GroenLinks loopt niet weg voor het nemen van een moeilijk besluit in verkiezingstijd. € 6,2 miljoen, structureel, naar de Meerpaal is veel geld, maar we zijn bereid dat uit te leggen. We zijn bereid de verantwoordelijkheid voor de Meerpaal te nemen zodat deze op een verantwoorde wijze haar eerste stapjes in de exploitatie kan gaan zetten.

De gemeenteraad heeft “A” gezegd door de Meerpaal te bouwen, nu moeten we ook “B” zeggen en er voldoende geld bij leveren dat het gebouw tot een volwaardige voorziening kan uitgroeien. Natuurlijk is het zo dat er niets steeds maar weer geld bij moet. Maar naar dit bedrag is heel erg kritisch gekeken en de Meerpaal geeft aan het niet voor minder te kunnen doen. Dit is het gevolg van een niet door ons gesteund besluit de Meerpaal te verkopen en daar hoor je als raad de consequenties van te aanvaarden. Want als we de Meerpaal niet goed in de benen zetten kom je in een neerwaartse spiraal terecht en zal net niet goed komen met de Meerpaal. Het is daarom ook bevreemdend dat de coalitiepartijen weglopen voor de verantwoordelijkheid de Meerpaal ook een echte kans te geven op eigen benen te kunnen gaan staan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.