Europese vrede en welvaart

vrijdag 10 mei 20130 Reacties

Europese Unie kaartHet was gisteren 63 jaar geleden dat de media bijeen werden geroepen op het Franse ministerie van Buitenlandse zaken voor een ‘mededeling van het grootste belang’. Robert Schuman, de Franse minister van buitenlandse zaken, gaf een verklaring:

“De wereld vrede kan alleen worden beschermd door een krachtontplooiing die evenredig is aan de gevaren die haar bedreigen […] Door de gezamenlijke produckie van de oorlogsindustrieën onder gezag te plaatsen van een nieuwe Hoge Autoriteit, wier beslissingen binden zijn voor Frankrijk, Duitsland en de andere landen die zich aansluiten, legt dit voorstel de eerste concrete fundamenten voor een Europese federatie, die onontbeerlijk is voor het handhaven van de vrede”. [zie volledige tekst in het Engels]

Met dit ambitieuze voorstel werd de eerste steen gelegd voor dat gene dat wij nu kennen als de Europese Unie. Een eerste stap die –zo kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, waarin Frankrijk en Duitsland elkaar op leven en dood hadden bestreden- opmerkelijk en moedig was.

Het is in deze dagen niet populair om positief te spreken over de Europese Unie omdat ‘Brussel’ te duur is en te veel macht bij Nederland weg haalt volgens de ‘nationalisten’. Hoewel dat volgens mij erg mee valt vind ik de winst van onze Unie vooral de vrede, stabiliteit en welvaart die het ons heeft gebracht. Europa is er kleiner door geworden en vakanties naar onze Europese buren de gewoonste zaak van de wereld. Niemand kijkt op als je ‘even’ naar Gibraltar gaat (1979 km van Amsterdam) terwijl Sint Petersburg in Rusland (1772 km van Amsterdam) toch echt nog als ‘de andere kant van het IJzeren Gordijn’ voelt voor de meeste mensen.

Dat in Nederland, dat in april 1951 in Benelux-verband samen met Frankrijk, West-Duitsland en Italië tot de eerste samenwerking toetrad, nu zo’n vrijheid kent dat nauwelijks iemand er meer bij stil staat is eigenlijk een zegen. Het is volstrekt normaal geworden in deze Europese vrijheid te leven en jezelf te ontwikkelen. Het is jammer dat we daarom in ons land zo graag kijken naar de negatieve berichten in plaats van te vieren welke zegen de Unie ons eigenlijk heeft gebracht. Natuurlijk; er is veel kritiek te geven over de democratische verantwoording en transparantie, het hele verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg door het parlement of betuttelende regels die nergens voor nodig zijn. Maar het zou goed zijn als we eens per jaar wat meer bij het goede dat de Unie ons gebracht heeft zouden stil staan. Bijvoorbeeld op de Dag van Europa die gisteren was. Helaas ben ikzelf dan ook weer een dagje te laat met het posten van dit blogje…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.