Europees verhuizen

maandag 29 mei 20060 Reacties

{mosimage}Het Europees Parlement (EP) heeft een eigenaardige gewoonte dat zij twee zetels heeft. Het parlement in Brussel en een parlement in Straatsburg. En zo’n één keer per maand verhuizen alle parlementariërs en ambtenaren en medewerkers van Brussel naar Straatsburg en terug. In het verdrag van Amsterdam ligt vastgelegd dat Straatsburg naast Brussel zetel is van het Europees Parlement. In de hoofdstad van de Elzas moet 12 keer per jaar vergaderd worden.
Dit is een vreemde en vooral geldverslindende gewoonte (zo’n € 200 miljoen per jaar) van het parlement. Een aantal parlementariërs wil af van deze zotte Europese verhuizing iedere maand en is een handtekeningenactie begonnen. De initiatiefnemers willen één miljoen handtekeningen ophalen, omdat dit getal een symbolische waarde heeft. In het door Frankrijk en Nederland verworpen voorstel voor een Europees grondwettelijk verdrag is namelijk een artikel opgenomen over het burgerinitiatief. Met één miljoen handtekeningen hadden  burgers dan voorstellen op de Europese politieke agenda kunnen plaatsen.

Van alle kanten wordt ik de laatste weken gemaild om mee te doen en mee te tekenen. Hetgeen ik natuurlijk al lang heb gedaan. Maar laat ook ik mijn steentje bijdragen en iedereen oproepen hier te tekenen tegen de verhuisdrift van het EP!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.