Eindelijk; de raad bijt terug!

vrijdag 28 november 20080 Reacties

 

Ik beloof altijd dat ik niets zal schrijven over de borrel die na de raads- en commissievergaderingen wordt gehouden. Dat is het moment dat we met z’n allen even informeel kunnen kletsen en de grappen en grollen die er dan worden gemaakt (met een wijntje of biertje in de hand) zijn vaak niet voor publicatie vatbaar en soms ook gewoon weinig subtiel. Wel is het vaak verschrikkelijk lachen met elkaar en dat houdt de sfeer goed. 

Ik schrijf deze inleiding omdat ik toch iets ga zeggen over de borrel van gisteravond. De sfeer was namelijk een beetje uitgelaten en da’s iets wat je niet snel hebt bij raadsleden. Maar eindelijk) heeft de raad het niet bij blaffen gelaten, maar terug gebeten naar het college en -vooral-  woningbouwcorporatie Oost Flevoland Woondiensten (OFW). 

Bij de gemeenteraad zit, als het gaat om de woonzorgzone aan de Lijzijde (het ding mag niet meer de Ark – Regenboog worden genoemd), wat historische frustratie. In 2006 heeft de raad ingestemd met de plannen zoals deze door de OFW werden ingediend.  Dat gebeurde onder grote druk van het college omdat er anders subsidie verloren zou gaan en de raad kreeg het voorstel pas zo laat dat er geen tijd meer was alternatieven te onderzoeken. Ook de rol van e OFW heeft in dat proces tot woede in de raad geleid omdat de woningbouw de plannen al ruim voor de raadsbehandeling presenteerde alsof het al vast stond. Dit leidde (vanzelfsprekend) tot grote onrust en woede bij de bevolking. 

Gisteravond kwam OFW opnieuw met een voorstel waarin de randen van de kaders zoals deze door de raad zijn gesteld werden gezocht en opgerekt. De gemeenteraad blijkt dit nu dan ook spuug zat. Zonder uitzondering gaven de raadsfracties aan ongelukkig te zijn met de gang van zaken. De PvdA ging hierbij het verste in haar kritiek en overwoog in de legesverordening een aparte kolom op te nemen met hogere leges voor de OFW. “De plannen zijn nu zo vaak aangepast en veranderd. Dat kost allemaal ambtelijke capaciteit. Procedures moeten worden over gedaan en nieuwe plannen moeten worden ontwikkeld. Dat kost handen vol geld. Van een professionele organisatie van de OFW mag je meer kwaliteit verwachten” stelde PvdA-raadslid Peter van Bergen. Ik ben het roerend met hem eens! 

OFW zag de bui kennelijk al hangen en was op oorlogssterkte naar de raadsvergadering gekomen  met de maquette van het woonzorgzone-complex. Dat moest de raad er van overtuigen dat er in de plannen echt 7 lagen waren bedoeld zoals de maquette aangeeft. Dat de raad hieraan geen enkele boodschap had veroorzaakte bij de OFW grote woede. Toen een van de directieleden van OFW de zaal in liep om de wethouder zijn ongenoegen te betuigen leidde dit tot een scherpe veroordeling door de raad die hiervan niet gediend was. 

Terug naar de borrel achteraf. Alom was er (bij de aanwezigen) grote tevredenheid dat dit plan nu gesneuveld is en dat de verhoudingen in Dronten weer even helder zijn gemaakt. Het zijn niet de grote en brutale ondernemers en plannenmakers die de baas zijn. Het is niet het college dat in Dronten de dienst uit maakt. Er is er maar één de baas in de gemeente en dat is de gemeenteraad! Dus daarop is in alle vrolijkheid een biertje gedronken. Dat de burgemeester halverwege de borrel werd gebeld met de mededeling dat de IJsselmeerziekenhuizen zijn gered hielp de gezelligheid nog verder vooruit. 

Kortom; (om collega Van Bergen nog maar eens aan te halen) “wat een mooie avond”. 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This