Eigenlijk heel logisch

woensdag 16 april 20084 reacties

BronswegDe kwaliteit van onze andijvie, bloemkool en wortelen holt achteruit. In de afgelopen twintig jaar is de aanwezigheid van vitaminen en mineralen in de zogeheten vollegrondsgroente fors teruggelopen, soms met meer dan vijftig procent.

Dat komt voor een belangrijk deel door het injecteren van mest in al onze landbouwgrond. Dat gebeurt zo agressief dat er daardoor simpelweg te veel schadelijke stoffen in de bodem komen. Zo viel vanmorgen in de Telegraaf te lezen.

Eigenlijk ben ik niet heel verbaasd. Het mag dan ook niet in de biologische landbouw en dit levert wel het beste bewijs waarom. Overigens wordt hiermee in één moeite door aangetoond dat biologisch gezonder is.

Biologisch, eigenlijk heel logisch…

Het Platteland dat zorgt voor voedsel uit de landbouw, zorgt voor ontspanning in de natuur, voor landschappen om te recreëren en te sporten. Dat platteland verdient meer aandacht en waarderingen.

Natuurbeschermers en boeren zijn bondgenoten. Boeren willen een goed en gezond product telen waarvoor ze een redelijke prijs krijgen. Ons gezamenlijke landschap hun productiegrond en daarmee onze gezamenlijke verantwoordelijkheid én gedeeld belang!

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten.

Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

4 Reacties

  1. acg kalter

    Het stinkt hier naar bio stront.
    Ps kijk naar de volgende aflevering van de leugen regeert.
    de consumentenbond heeft zich reeds gedistangeerd van deze leugen ik raad je aan om hetzelfde te doen. Wat doet een links iemand trouwens met zon rechtse leugenaar iedere morgen in de bus?

  2. Roelf Raterink

    Hoi Paul, Tja die Telegraaf verbaast mij ook hogelijk. En dan even naar de inhoud van het artikel. Dit is nu weer typische zo’n anti mest c.q. landbouwlobby. En ik zou jou als biologisch afgestudeerd boer / fruitteler toch iets wijzer hebben geacht. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat jij met pakken kunstmest in de weer bent. Want dat is vervolgens het alternatief. En overigens er wordt in de volle grond groente teelt vrijwel geen biologische mest gebruikt en zeker in de kasteelt niet. De meeste stront in Nederland gaat onder de mais. En er zijn veel mensen die kakelen, maar maar weinig die mais eten als groente. Ik zou dit artikel maar intrekken als ik jou was. vrgr. Roelf

  3. Paul Vermast

    Dag Roelf,

    Dank voor je reactie! Maar ik ben het niet met je eens. Ik ben niet anti-landbouw, niet anti-gangbare teelt.
    Maar dat de wijze waarop drijfmest de grond in wordt gejaagd slecht is voor het bodemleven verrast me niet. Het is ook onzin dat je maar twee smaken hebt als het om mest gaat. Of drijfmest, of kunstmest. In de biologische landbouw wordt (ook) gebruik gemaakt van vaste (pot)stalmest. Dat gebeurd in de vollegronds groenteteelt en in de kas.

    Over die maïs heb je een goed punt, maar dat was niet alleen de groente in het onderzoek.

    Goede groeten,
    Paul

  4. Paul Vermast

    Beste acg kalter,

    Goede manieren lijken mij een eerste vereiste om in een beschaafde discussie te kunnen gaan. Ik verwijs ook naar de huisregels op deze website die helemaal onderaan staan.

    Jouw reactie vind ik niet van goede manieren getuigen en daarom zal ik niet inhoudelijk op je reageren!

    Met vriendelijke groeten,
    Paul Vermast

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.