Eenheid in coalitie is ver te zoeken

donderdag 21 augustus 20084 reacties

De gemeenteraad (Foto: Studio Wierd - Gemeente Dronten)Het leven in (politiek) Dronten wordt nu toch wel heel bijzonder met een verklaring van de Partij van de Arbeid over een ‘mogelijk’ nieuw te benoemen wethouder.

Gistermorgen was de fractievoorzitter van het CDA op de radio nog heel helder: “De drie coalitiepartijen, Partij van de Arbeid, ChristenUnie en CDA, met z’n drieën, hebben vanavond besloten dat hij voor de tijd dat wethouder Engelvaart nog ziek is wij een vervanger gaan zoeken”.

De PvdA vandaag laat toch wel een ander geluid horen:

“Vooruitlopend op dit voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders heeft de PvdA-fractie de coalitiepartner CDA de ruimte gegeven om op zoek te gaan naar een geschikte kandidaat voor het geval dat de Raad positief besluit op het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders tot vervanging van Hans Engelvaart.”

Nu zijn er twee opmerkingen in de PvdA verklaring die extra aandacht behoeven. Namelijk dat in de titel wordt gesproken over een ‘mogelijke’ vervanging en in het bovenstaande citaat ‘voor het geval de Raad positief besluit’. Kennelijk bestaat dus de kans dat de Raad hierover niet positief besluit. Wil dat zeggen dat de PvdA (mogelijk) niet met de meerderheid van de coalitie mee zal stemmen? Opvallend is ook dat het kennelijk gaat om een voorstel van Burgemeester en Wethouders.

Deze verklaring van de PvdA-fractievoorzitter laat zich op geen enkele wijzen rijmen met de woorden van de CDA-fractievoorzitter gistermorgen voor Omroep Flevoland.

De vraag die zich de laatste dagen al aan me opdrong wordt vandaag ook in De Stentor opgeworpen.  “Volgens VVD-fractievoorzitter Bernd Rosing is het CDA bang om haar meerderheid in het college te verliezen” valt te lezen in de krant.

Maar wat ik me ook afvraag en een zeer opvallend feit vind, is dat burgemeester Aat de Jonge momenteel op vakantie is aan de andere kant van de wereld. Waarom komt dit voorstel nu hij weg is? Is het besproken met hem en waarom wordt de benoeming al geregeld (dat wil ten minste het CDA zo blijkt uit de media) op 4 september als de burgemeester nog niet van vakantie terug is?

De PvdA heeft het over een voorstel van Burgemeester en Wethouders en daarover blijf ik struikelen als ik er over zit te denken. Immers, een wethouder kan niet tijdelijk vervangen worden en feitelijk gaat het dus om een uitbereiding van het college met een vijfde wethouder (waarmee wordt afgesproken dat deze -in principe- aftreed als Engelvaart weer beter is en terug komt). Als dat het geval is kan het CDA gewoon een voorstel doen aan de raad om deze nieuwe persoon te verkiezen tot wethouder en heeft zij daarvoor van de PvdA ook de ruimte gekregen. Het gaat gewoon om een ‘eenvoudige’ wethoudersverkiezing en daartoe is helemaal geen voorstel van B&W nodig. Dat gebeurd na de verkiezingen immers ook niet?

Kortom.. dit is een hele vreemde gang van zaken er als je het mij vraagt wordt er achter de schermen behoorlijke machtspolitiek bedreven. Dat de spanning tussen de ‘coalitiepartners’ onder grote spanning staat is al een tijdje duidelijk. Maar het lijkt er op dat het CDA ten koste van alles haar zin aan het doordrammen is.

4 Reacties

 1. johan

  Zeg Paul, waarom bel je de burgemeester dan niet even? Jij hebt ongetwijfeld zijn mobiele nummer, en hij heeft ongetwijfeld zijn Blackberry bij zich. Als je pas echt lachen wil moet je ‘em bellen. Stel dat hij inderdaad van niks weet, wat voor een geweldig gesprek kun je dan met hem voeren… Ik zou het doen als ik jou was.

  johan

 2. Paul Vermast

  Natuurlijk heb ik zijn nummer. Maar vindt jij dat onze taak als kleinste oppositiepartij?

  Heeft hij daar geen wethouders, coalitie of ambtenaren voor??

 3. johan

  Ja natuurlijk heeft-ie daar vriendjes voor. Maar als die het niet doen, dan moet de kleinste oppositiepartij het maar doen, al is het alleen maar om olie op het vuur te gooien. Daar kun je dan over 20 jaar een mooi boek over schrijven, met de mededeling dat je er afstand van neemt, maar ondertussen is het wel gewoon erg leuk geweest.

  johan

 4. Paul Vermast

  hahahaha deze opmerking heb ik vandaag ook gemaakt toen in werd geinterviewd door het GL magazine :p

  Maar ik heb nieuws: Aat is vandaag geïnformeerd en er wordt geen besluit over een extra wethouder genomen voor zijn terugkeer. Dus op zijn vroegst eind september. Dus helemaal zinloos om Engelvaart voor die korte tijd te vervangen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.