Een goed begin..

vrijdag 4 januari 20089 reacties

Zeer geheimIs het halve werk zullen we maar denken. Volgende week is de eerste commissievergadering van het jaar en meteen zijn er twee vetrouwelijke agendapunten. Dat wordt in de fractie weer een leuke discussie wat we hier mee gaan doen. Want bij zijn als GroenLinks niet zo gek op vertrouwelijke vergaderingen.

De afronding van de contacten met Forum Invest over het centrumplan. Daarover hebben we al een winstwaarschuwing binnen. Dus dat zal geen goed nieuws zijn vrees ik. En dan de ter visie legging van de onteigeningsprocedure voor het postkantoor. Bijzonder dat hierover vertrouwelijk moet worden gesproken. Want het voorstel zit in de openbare bundel.

Nou ja, Cebus zit in Amerika. Dus laten we op z’n minst maar eens laten luisteren. Maar ik hoop niet dat het de toonzetting voor de rest van het jaar wordt; veel vertrouwelijk vergaderen.

9 Reacties

 1. OPA

  Onteigening postkantoor… dat was toch juist NIET de bedoeling???

  uit de notulen:

  “Uit de media heeft het CDA begrepen dat er een discussie is over het al dan niet afbreken van het huidige postkantoor. In het opgestelde convenant tussen de gemeente Dronten en ForumInvest is destijds overeengekomen dat het postkantoor binnen het Masterplan zal worden verplaatst en dat op de huidige locatie van het postkantoor een parkeerbos zal worden aangelegd.
  Hoe verhoudt zich deze afspraak tegenover het gegeven dat er nu onderhandelingen zouden zijn om het postkantoor te verplaatsen?
  De heer Braaksma geeft aan dat het de raad bekend is op basis waarvan ForumInvest en de gemeente zaken doen. De samenwerkingsovereenkomst is jarengeleden door de raad bestudeerd. Artikel 7, lid 1 zegt wat ForumInvest dient te doen. Dat is niets anders dan het postkantoor verwerven. Niet in die zin dat tot onteigening overgegaan kan worden. …

  Het college is nog steeds in goed gesprek met ForumInvest. Het gebouw is van TNT; TPG is de huurder. … Dat betekent dat dan de vraag overblijft of Dronten 400 m2 beschikbaar kan stellen om zaken af te handelen. De gemeente is daartoe graag bereid; daar zijn mogelijkheden toe. De suggestie in de krant dat er ander beleid wordt gevoerd, is niet juist.”

  Heeft de gemeente de afspraken niet duidelijk genoeg gemaakt of is ForumInvest een beetje vergeetachtig? Of heeft de gemeente nieuwe afspraken gemaakt zonder de raad daar in te kennen?

 2. Paul Vermast

  Hey Ben,

  Nu denk ik niet dat je meteen al te veel achterdocht aan de dag moet leggen (en dat uit mijn mond..).
  Voor zo ver ik weet is het zo dat er nog steeds onderhandeld wordt, maar het punt is dat TNT domweg niet naar een andere plek wil!

  Dus als we er minnelijk niet uit komen via onderhandelingen moet het maar via onteigening en dus de onaardige weg. Zo’n procedure duurt lang en het wil ‘het onderhandelingen wel eens helpen’. Volgens mij zit er niet meer achter.

  Dus volgens mij is het niet zo dat er door het college afspraken zijn gemaakt waar de raad niet van weet. Maar, da’s kennis van vandaag!

 3. OPA

  Maar ik zie toch duidelijk in de notulen dat het ForumInvest z’n taak is om het postkantoor te verwerven. Als TNT niet weg wil dan is dat echt niet omdat het een bedevaartsoort is, het lijkt mij puur een prijskwestie. Als ForumInvest een spelletje heeft gespeeld om de prijs te drukken en het loopt een beetje uit de hand, dan willen ze natuurlijk graag de gemeente mee laten spelen. Natuurlijk in het geheim want anders hoort TNT het. Volgens mij worden we gebruikt door ForumInvest, maar dat horen we volgende week dan wel – oh nee, dit is in de achterkamer!

 4. OPA

  Oh trouwens – ik vind dat je als gemeente je niet moet inlaten met het steunen van private ondernemingen om andere private ondernemingen onder druk te zetten.

 5. Paul Vermast

  Ik ben het niet helemaal met je eens. Het gaat hier om een project van de gemeente dat in uitvoering is gegeven een een private partij. Namelijk de ontwikkeling van het nieuwe centrum van Dronten.

  Er is gewoon een algemeen belang dat het postkantoor op deze plek verdwijnt. Dat je daarin als overheid op een bepaald moment je machtsmiddel inzet vind ik niet erg. (Dat had bij De Gouden Ploeg ook en veel eerder moeten gebeuren; om maar eens wat te noemen).

  Maar Ben, het is ook niet zonder reden dat eerst het ‘afhandelen van het centrum’ tussen de gemeente en ForumInvest op de agenda staat en vervolgens het postkantoor….

  Alle conclusies zijn voor jouw rekening! 😉

 6. OPA

  Als een private partij een opdracht aanvaardt doet deze dat met alle voor en nadelen, kansen en risico’s – van wie die opdracht dan ook komt. Het mag niet zo zijn dat een private partij mag rekenen op een streepje voor bij de gemeente en dus de gemeente mag inzetten (buiten de normale steun die geldt voor elke ondernemer natuurlijk) om zijn aangenomen klus uit te voeren onafhankelijk of daar een bepaald aantal burgers bij gebaat is. Door deze vergadering als geheim aan te merken geeft het echter de schijn dat de gemeente daar wel mee bezig is. Dit is geen conclusie maar een opinie.

 7. Paul Vermast

  Ik ben gek op meningen, zeker die van jou! 😉

  Maar wil blijf onderstrepen dat het de gemeenteraad is die het ruimtelijke ordeningsbesluit heeft genomen dat op de plek van het oude postkantoor parkeerplaatsen moeten komen.

  Dus het is de overheid die dan uiteindelijk dan in een machtsmiddel heeft, namelijk onteigening via de rechter.

  Over die vertrouwelijkheid, daarvan had ik al gezegd dat wij als GroenLinks daar niet zo gek op zijn.

 8. Hillebrand Koning

  Cebus zit in amerika?
  GroenLinks?

 9. Paul Vermast

  Ja wij GroenLinksers zijn kosmopolieten hè Hillebrand. Maar ik zal samen met Jan en Johan het fort wel bewaken tot hij terug is van zijn (jaarlijkse!) reis naar Amerkia 😉

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This