Drontens herdenken

vrijdag 20 september 20190 Reacties

De lijst van ingekomen brieven is tijdens de eerste raadsvergadering na de zomer traditioneel erg lang. Dat was gisteravond niet anders dan andere jaren. Eén van de brieven op de agenda ging over de informatie op de ‘crashpalen’ die staan op de plaatsen waar we herdenken dat er tijdens de tweede wereldoorlog vliegtuigen zijn neergestort in zee, waar nu onze gemeente is. De briefschrijvers wijzen er op dat deze informatie soms onjuist en/of onvolledig is.

Geen raadsdebat

Ik heb het initiatief genomen om namens alle fracties in de gemeenteraad burgemeester Gebben te verzoeken om met alle partijen in gesprek te gaan en te komen tot een voor iedereen acceptabele situatie. Daarmee kunnen we komend voorjaar op gepaste wijze stil staan bij het herdenken van 75 jaar bevrijding.

Daarmee wordt deze brief niet geagendeerd ter bespreking in de commissie. Over de feiten van de geschiedenis valt moeilijk een politiek bevlogen debat te voeren in de gemeenteraad. Het past ons ook niet. De Stichting 4 mei Herdenking Dronten is een zelfstandige stichting ter organisatie van de herdenking en alles wat daar binnen onze gemeente bij hoort. Zoals de Airgunners room in de Meerpaal en de ‘crashpalen’ waar vliegtuigen neer gekomen zijn.

Snollebollekes

Dat de gemeente subsidie geeft maakt nog niet dat de raad ook iets te zeggen heeft over de activiteiten. Dat geldt alleen als er subsidie wordt verstrekt om beleidsdoelen te halen. Het meest bekende voorbeeld daarvan is de Meerpaal voor bijvoorbeeld jongerenwerk en cultuur.

Er zijn veel meer organisaties waar de gemeente subsidie aan verterkt. Denk bijvoorbeeld aan de Meerpaaldagen. Maar daarover voeren we ook geen politiek debat of de Snollebollekes met hun ‘van links naar rechts’ goede muziek is of niet. Zo is dat ook niet het geval bij de 4 mei-stichting.

Recht doen

Zij organiseren ieder jaar een indrukwekkende herdenking op vier mei met tal van evenementen daar omheen. Ik heb daar groot respect voor. Net als voor de amateur-historici die met veel bevlogen betrokkenheid onderzoek doen naar wat er precies is gebeurt in de oorlogsjaren toen hier nog zee lag.

Ik wens burgemeester Jean Paul Gebben van harte toe snel met iedereen tot een vergelijk te komen zodat de herdenking in Dronten iedereen -zeker de veteranen, oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden- recht doet.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.