Dronten stapt uit Alderstafel

maandag 18 december 20170 Reacties

Het college van burgemeester en wethouders schrijft vandaag in een brief naar de Alderstafel (download hieronder) dat het college ‘van mening (is) dat wij de belangen van de gemeente Dronten en haar inwoners beter kunnen dienen door een voorlopige beëindiging van onze deelname aan uw Tafel’.

Volgens het college valt de winst van de uitbreiding van Luchthaven Lelystad ‘geheel in het niet wanneer deze wordt afgezet tegen alle nadelige gevolgen die de uitbreiding van Lelystad Airport voor onze leefomgeving zal hebben’.

Hiermee erkent het college wat GroenLinks al vele jaren roept: de Luchthaven zal voor Dronten niet meer betekenen dat herrie, stank en overlast. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen.

Zorgvuldige besluitvorming

Ook alle kritiek die ik de afgelopen jaren heb geleverd dat de Alderstafel geheim is en er geen notulen van worden gemaakt wordt nu door het college als niet transparant en daarmee als niet als zorgvuldige besluitvorming gekwalificeerd.

“Wij hebben voor onszelf moeten vaststellen dat er in onvoldoende mate kan worden gesproken van een zorgvuldig besluitvormingstraject in zake de uitbreiding van Lelystad Airport” zo oordeelt het college.

Dat er ook geen beroep meer mogelijk is tegen het Luchthavenbesluit en dat het eventueel niet doorgaan van de uitbreiding van de Luchthaven niet als serieuze optie op tafel ligt vindt het college zeer bezwaarlijk.

Nachtvluchten

“Tenslotte is er de dreiging van wijziging van de aan de Tafel gemaakte afspreken over bijvoorbeeld het aantal vliegbewegingen, de nachtvluchten en het ontzien van woonkernen die ons vertrouwen in het besluitvormingsproces danig op de proef stelt” schrijft het college. Dat is met name een zorgelijke alinea uit de brief omdat je hieruit zou kunnen concluderen dat er aan de Tafel dus wél over de mogelijkheid van nachtvluchten wordt gesproken terwijl de regio altijd is beloofd dat deze er niet zouden komen.

Goed besluit

Het college neemt nu -eindelijk- de enig juiste positie in waar het gaat om het dienen van de belangen van de gemeente Dronten. Die liggen niet bij een ongebreidelde uitbreiding van de Luchthaven Lelystad. Precies zoals ik namens GroenLinks al ruim tien jaar betoog! 

 

Download de collegebrief aan Alders

[download id=”19284″]

De uitbreiding van de Luchthaven Lelystad is een ongewenste ontwikkeling. Die voor de regio vooral tot herrie, stank en overlast zal leiden. De zogenaamde economische groei en werkgelegenheidseffecten worden al jaren positief voorgespiegeld. Terwijl de voorwaarden waaronder de luchthaven ontwikkeld mag worden inmiddels al onder druk staan.

In dit dossier een overzicht van alle blogberichten over de Luchthaven Lelystad op deze website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.