Dronten; ontdek die ruimte

maandag 23 april 20070 Reacties

VisieWe hebben een visie! We “doen het” niet langer in Dronten, maar we gaan “die ruimte ontdekken”. Man, man daarmee gaan we de wereld veroveren! Overigens, dat we De Ruimte meer gaan ontdekken lijkt mij een goed idee. Want dat is een bijzondere camping waar ik graag achter sta! Ik vrees alleen dat ik het allemaal weer niet (wil) begrijp(en). Afgelopen donderdag is de gemeenteraad het visiedocument 2025 onder de titel “Dronten; ontdek die ruimte” aangeboden. Daarover kan ik nu enorm flauw gaan doen (en dat ga ik ook doen) maar een feit is dat we € 100.000,= armer en 9 maanden verder zijn. Er ligt nu een document van 19 pagina’s en de conclusie is dat we de ruimte gaan ontdekken. Schitterende vergezichten van Dronten in 2025. Nee; we hebben enorme mazzel dat we in Dronten wonen! Want, volgens deze visie, wonen we in 2025 in de beste gemeente van Nederland, een gemeente die groeit, met een recreatieve aantrekkingskracht die onmogelijk te overschatten is (ik herhaal: die onmogelijk te óverschatten is). In de voorbereiding op dit stuk is er onderzoek gedaan naar het aantal inwonerd dat Nederland in 2025 heeft als alle visies en prognoses van de gemeenten waar worden. Resultaat: 30 miljoen inwoners! Da’s een verdubbeling ten opzichte van nu terwijl iedereen weet dat in de komende paar jaar de groei tot staat komt en als de ‘babyboom’ uitsterft (dit klinkt niet subtiel, dat weet ik) er waarschijnlijk krimp zal ontstaan! Maar gelukkig had ‘ons’ visiebureau (Wagenaar – Hoes) daarop wel aan antwoord. Want deze krimp vindt overal plaats (met name in de Randstand) behalve…

Toekomstbeeld?Ja bij ons dus. En “wie geloofd wordt zalig” zeggen ze dan in het zuiden dacht ik. Want onze stratigische en groene ligging zou Dronten tot een aantrekkelijk woonmilieumaken voor mensen die de drukte in de Randstad willen ontvluchten. Mensen kunnen hier lekker thuis werken en de verbindingen zijn uitstekend. Wat me overigens tegenvalt is dat het verkeersknooppunt A23 bij Dronten wordt geopend door de minister van verkeer en milieu (leuk geprobeerd deze onderwerpen samen te brengen. Maar dan had je het meteen goed moeten doen en er de minister van Milieu en Verkeer van moeten maken. Maar ja, da’s een kwestie van de goede prioriteiten stellen). Waarom niet meteen hoog ingezet bij ons potje dagdromen en Koning Willem-Alexander hierheen gehaald? Gemiste kans zou ik zo zeggen.

Ik stop met de flauwigheid. We hebben nu een visie en het was aardig in het traject om met “de bevolking” eens een boom op te zetten over de toekomst. Gewoon eens met z’n allen met open ogen dagdromen over te toekomst. Maar wat ik in dit stuk node mis is (hahahaha nee niet de visie) maar een rode draad. Waar willen we nu heen met Dronten, wat willen we de komende (bijna) 20 jaar gaan doen? Alleen maar die ruimte ontdekken? Dit had ik allemaal zelf ook wel kunnen bedenken, maar dan wel zo’n € 100.000 euro goedkoper!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.