Dronten moet zich richten op de economische assen

maandag 17 oktober 20113 reacties

Bovenstaande was een uitspraak van burgemeester De Jonge vorige week tijdens de commissiebehandeling van de begroting 2012. Het onderwerp was samenwerking met omliggende gemeenten en vanzelf kwam de toekomst van de provincie Flevoland aan de orde. Inmiddels hebben Almere en Lelystad al afscheid van de provincie genomen en zich voorstander van een fusie met Amsterdam verklaard.

De burgemeester zei het niet met zo veel woorden, maar een goede verstaander kon slechts één conclusie trekken: de gemeente Dronten zet in op samensmelting met Overijssel. “Dronten moet zich richten op de economische assen. Dat is de N23 van Alkmaar, Leystad via Dronten naar Kampen en Zwolle. En dat zijn onze randmeren en de aangrenzende gemeenten. Daarbij wordt er goed samengewerkt op veel verschillende gebieden met de regio Zwolle en die samenwerking is prettig en soepel. Dat is bij de gemeenten in Flevoland minder het geval, hoewel er nu wel vormen van samenwerking worden opgestart” concludeerde De Jonge op vragen uit de commissie.

Daarenboven noemde de burgemeester de houding van de provincie ‘behoudzuchtig’ en ‘weinig proactief’ waardoor de stellingname van Dronten in deze discussie behoorlijk duidelijk lijkt te worden. Dronten legt zich nog nergens op vast, maar als de opheffing van Flevoland aan de orde komt worden we liever ‘de poort naar Overijssel, dan de achtertuin van Amsterdam’, zoals De Jonge enkele jaren geleden al eens opmerkte in een nieuwjaarsbijeenkomst. En zo is het wat mij betreft!

3 Reacties

 1. erwin

  Biddinghuizen gaat voor samensmelting met Gelderland, doen we meteen even een gemeentelijke herindeling. Biddinghuizenaren hebben niets met Kampen, maar zijn veel meer verbonden met de Lage Veluwe (Harderwijk/Nunspeet/Elburg).
  De randstadprovincie is trouwens erg ongunstig voor Lelystad, ik betwijfel of ze er ook echt voor zijn. Als Flevoland verdwijnt als provincie dan verliest Lelystad zijn centrumfunctie, en zullen veel semi-overheidsorganisaties de stad verlaten. Lelystad ligt dan aan de marge van de Randstadprovincie, en Almere zal dan elke keer de kaas van hun brood eten.

 2. Paul Vermast

  @Erwin,

  Laten we maar eens beginnen met een provinciale herindeling. Maar een samensmeling van jou met Gelderland zou ik van harte toejuichen.

 3. Erwin

  Lekker vriendelijk weer….ik ben hier geboren en getogen, ga zelf maar terug naar je eiland (in Zeeland)

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast is fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast is hij plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This