Dronten 2020: raadsenquête Het Palet

vrijdag 15 november 20130 Reacties

De raad van de gemeente Dronten, in vergadering bij een op 9 juni 2020,

Gelezen het voorstel van het college om 18 miljoen euro af te boeken aan grondwaarde op woningbouwproject Het Palet,

Overwegende:

  • Dat de risico’s van dit project door de gemeente volstrekt verkeerd zijn ingeschat,
  • Dat er op dit project een historische financiële last lag van een grasdrogerij die niet op de brengen blijkt,
  • Dat college na college de situatie rooskleuriger voorstelde dan deze was  
  • Dat de woningen door de geplande ontwikkelingen van Lelystad Airport onverkoopbaar blijken te zijn,

Besluit:

Een raadsenquête te houden die binnen 12 maanden tot een onderzoeksrapport moet leiden om lering te trekken uit dit financieel debacle,

En gaat over tot de orde van de dag.’

Bovenstaande zou zo maar eens de strekking kunnen zijn van een motie die bij de kadernota 2021 zal worden ingediend nadat het college heeft besloten haar verlies te nemen op deze woningbouwlocatie: onderzoek doen naar de besluitvorming in de gemeenteraad en op welke wijze deze besluiten werden gemotiveerd.

De motieven in 2013 zijn duidelijk en simpel. Wethouder Van Amerongen was er duidelijk in: het is slikken of stikken. Er ligt nu een deal om de gronden te kopen. Doen we dat niet moeten we 10 miljoen euro afschrijven en dat is min of meer onze gehele financiële reserve. Technisch is de gemeente dan failliet.

Het onderzoek in 2020 zal zich dan ook richten op de periode van voor 2002 toen de (inmiddels gesloopte) voormalige grasdrogerij werd aangekocht door de gemeente. Daar werden miljoenen guldens(!) voor op tafel gelegd om de aanleg van de (hoe treffend is de naam gekozen) wijk De Munten mogelijk te maken.

Dit geld werd boekhoudkundig toegerekend aan de nog te ontwikkelen wijken De Munten, De Gilden en Het Palet. Wijken waarvan de gemeente wel had besloten ze te gaan bouwen, maar nog geen eigenaar is van de grond. Dus nu, in 2013, komen we op het punt dat de grond moet worden aangekocht. Helaas midden in een enorme economische crisis waarbij de woningbouw is stil gevallen.

Daarbij opgeteld dat er plannen zijn om van de luchthaven Lelystad de zoveelste bulderbaan van Schiphol te maken die straks laag over de daken van Het Palet zal denderen. Het helpt vast niet erg bij de toekomstige verkoop. De VVD wethouders hebben het er dan ook liever niet over: “slecht voor het imago”.

Alle reden wellicht om zo’n project nog maar eens te heroverwegen en misschien wel af te blazen zou je zeggen. Maar ja, wethouder Van Amerongen zei het treffend gisteravond: “dat kan Bruin niet trekken”. Dus zal de meerderheid wel instemmen met de aankoop van de grond, gaan we er extra waarde aan toevoegen, komen er rentelasten boven op en ben je straks zo een paar miljoen verder voordat er ook maar één huis staat.

We mogen met z’n allen heel hard hopen dat er dan toch huizen gebouwd gaan worden zodat er nog iets aan geld terug komt. Ooit, ergens… Misschien. Of moeten we nu maar de korte pijn nemen. Tien miljoen afboeken en de komende jaren onder provinciaal toezicht de financiële zaken weer op orde helpen? Gelukkig heb ik nog twee weken bedenktijd voordat ik voor of tegen een definitief besluit mijn hand moet opsteken. Voorlopig weet ik het nog even niet!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.