Dromen van een zwemstrandje

maandag 20 juli 20201 reactie

Het is de zomer van 2021 en fietsend vanaf de brug De Knip draai ik het fietspad langs de haven op richting het centrum van Dronten. Aan de overkant van de haven is tussen het politiebureau en het appartementengebouw De Vlinder een zwemstrandje aangelegd. Kinderen en jongvolwassenen vermaken zich met rubberen roeibootjes en zwemmend op en rond het water. Gezinnen zitten picknickend op de zonneweide en voor de kar van de ijscoman staat een rij kinderen ongeduldig te wachten op hun beurt. Vanuit de woningen aan de Havenkade komt een groepje kinderen met een bootje aansjouwen om zich bij hun vriendjes aan te sluiten die al vlak bij de drijflijn dobberen die diagonaal door de haven is gelegd en waarachter ze niet mogen komen. Daar varen de plezierjachten en is het te gevaarlijk om te zwemmen of om met je roeibootje te dobberen.

Zwemverbod

Voor de kar van de ijscoman staat een rij kinderen ongeduldig te wachten op hun beurt.

Al dagdromend in de zon kom ik weer bij mij positieven in 2020 en zie ik de nieuw opgehangen verbodsborden glimmen in de zon. Zwemmen verboden is de boodschap. Want het mag tenslotte niet volgens het politiebinnenvaartreglement. Ook hebben we voldoende natuurwater zoals de, 14 kilometer verderop gelegen, stranden van de Veluwe Randmeren. Tenminste; dat is de argumentatie van de gemeente in reactie op het idee om zwemmen toe te staan en een drijflijn aan te leggen waardoor dit veilig kan en zwemmers niet te dicht komen bij de schepen in de jachthaven.

Dagdroom

Mijn zonnige humeur betrekt wat. Want hadden we laatst niet in de gemeenteraad uitgesproken dat het geluk van onze inwoners -in ieder geval bij de begroting- uitgangspunt van handelen zou zijn? Daar lijken die verbodsborden niet in te passen. Evenmin in de breed uitgedragen ‘ ja; tenzij-houding’ van de gemeente. We denken graag in kansen en mogelijkheden in plaats van in verboden en onmogelijkheden.

Al fietsend dagdroom ik nog even verder over een zwemstrandje. Want in het Hanzekwartier wordt een hele nieuwe woonwijk gebouwd. Ook daar vandaan zullen vast kinderen naar de haven komen om te zwemmen. Ook zal in de komende tijd het dierenpark een opknapbeurt krijgen. Misschien gaat Dronten de komende jaren zelfs harder groeien dan we ooit hadden gedacht. Hoe leuk zou zo’n zwemstrandje in het hart van ons dorp dan niet zijn?

De leukste dromen zijn meestal de dromen die concrete plannen worden.

Oke, we moeten nog eens goed kijken naar de (on)mogelijkheden. Maar stel je voor hoe leuk het zou zijn als we het deel van de haven bij het politiebureau wat ondieper kunnen maken? Zand en strand tot aan het gras van het braakliggend terrein naast het politiebureau waar ooit eens een hotel gepland was. Een prachtige groene long in het centrum waar iedereen laagdrempelig kan recreëren en dat voor kinderen zelfstandig veilig en dichtbij te bereiken is.

Dromer 

Als GroenLinkser wordt me wel eens verweten dat ik een naïeve dagdromer ben. Misschien is dat wel zo. Want ik kan honderd redenen bedenken waarom het niet kan. Maar ik vind de dagdroom leuk genoeg om er, na de zomervakantie, eens met de fractie over door te fantaseren. Want de leukste dromen zijn meestal de dromen die concrete plannen worden.

Droom je mee? Want goede ideeën zijn altijd welkom!

1 Reactie

  1. O.Terlouw

    Helemaal mee eens, Paul Vermast. De leus: ‘Dronten aan het water’ klopt maar er is slechts op flink wat km’s afstand een strandje te bekennen!
    Het strandje bij de Ketelbrug vind ik een grof schandaal.
    Dichtsbijzijnd strand is die net achter de nu gebouwd wordende Revesluis.
    Zet de dromen om in werkelijkheid. Dronten breidt uit, dan ook met de zo nodige Recreatie plekken.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This