Donner had moeten aftreden

donderdag 16 juni 20050 Reacties

Minister Donner had moeten aftreden. Niet zo zeer omdat de moord door de ontsnapte Wilhelm Schippers, zijn verwijtbare fout was, of een verwijtbare fout waarvoor hij verantwoordelijk is, maar vanwege het gevoel in de samenleving.
Iedereen was dit weekend al een beetje geschrokken toen de man met naam en foto op de televisie werd vertoond omdat hij gevaarlijk zou zijn. Dat was al een bericht waarvan ik meteen al dacht ‘Donner heeft de kamer iets uit te leggen' en hij werd dinsdag dan ook door de Tweede Kamer Kritisch bevraagd. Maar nu zijn we een moord verder en is hij wel weer opgepakt. Ik vind het op een slecht plot voor een aflevering van Baantjer lijken. Ontsnapte TBS'er vermoord man op boodje, gaat naar het huis van zijn slachtoffer en wordt met een doorgeladen pistool opgepakt. Moord opgelost, De Cock ("met C-O-C-K") zit weer lekker aan zijn glaasje aan de keukentafel en de verantwoordelijk minister blijft zitten. Iedereen blij.

Maar zo simpel licht het niet. Het gaat hier natuurlijk om het geschokt vertrouwen van de samenleving. Als je ziet met hoeveel politie inzet er naar een te groot uitgevallen poes op de Veluwe werd gezocht vraag je je af of er ook met net zo veel inzet is gezocht naar deze crimineel.
Want als er een film maker wordt vermoord, treed er geen minister af, als een referendum totaal mislukt omdat de regering met domme uitspraken over de grond rold te ruziën, als en door een ontsnapte TBS'er een moord wordt gepleegd treed er geen minister om af. De vraag werpt zich dan wel af wat er in Nederland nog nodig is om een minister te laten aftreden. En dan bedoel ik iets serieuzer dan een al dan niet gekozen burgemeester natuurlijk.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.