Domme stemmingmakerij

donderdag 9 september 20109 reacties

Op de website van de FlevoPost kan er deze week worden gestemd op een poll met als strekking dat de gemeente moet stoppen met de ontwikkeling van het Hanzekwartier omdat er bezuinigingen aankomen. Ik ben het er zeer mee oneens omdat het Hanzekwartier een project is van ruim 20 jaar en deze economische crisis zal zeer waarschijnlijk niet zo lang duren.

Daarbij is het Hanzekwartier met de opening van het station en de ingebruikname van de N23 de entree van Dronten. Daar moeten we wel iets mee gaan doen, want zoals het er nu uit ziet is dat bepaald niet uitnodigend.

Waarom ik bezwaar maak tegen deze poll is omdat het de verkeerde stemmingmakerij is. Want het beeld dat hierdoor wordt neergezet is dat het allemaal te duur is en niet moet. Niets doen is pas echt duur. De gemeente heeft in het gebied heel veel grond en die staan tegen hoge kosten op de balans van de gemeente. Als deze niet ontwikkeld gaan worden blijven deze kosten doorlopen en daarmee gooit de gemeente pas echt geld weg. Ook gaat een belangrijk deel van het voortgezet onderwijs naar het gebied rond het station en ik vind het gebied nu ook niet bepaald aantrekkelijk om onze scholieren te laten verblijven.

Deze beeldvorming –dat het Hanzekwartier nu meteen in de koelkast moet- vind ik een bezwaar omdat het hele project daar mogelijk ten onrechte last van kan hebben. Dat hebben we meegemaakt bij de Meerpaal enkele jaren geleden. De media bleven maar roepen dat de bouw zo veel extra geld gekost heeft terwijl dat nauwelijks het geval was. De Meerpaal heeft daar bij de start echt last van gehad en dat soort beeldvorming moeten we echt niet willen.

9 Reacties

 1. Gerrit

  volgens mij riepen niet de media dat de bouw van de meerpaal veel extra geld zou kosten, maar was dat leefbaar dronten…

 2. Erwin

  Bezuinigen is keuzes maken. Stopzetten van grote projecten als het Hanzekwartier kan voorkomen dat zwembaden dichtgaan of andere voorzieningen voor burgers worden weg bezuinigd. Het onderwijsstation, Hanzekwartier en herinrichting van het stationsgebied kosten immers vele miljoenen. En wat maakt het uit of het 20 of 25 jaar duurt voordat deze projecten zijn afgerond. Het lijkt me een makkelijke keuze, vooral voor een gemeenteraadslid die de speerpunten van de Lijst Biddinghuizen heeft overgenomen. Je wilt toch niet van kiezersbedrog worden beschuldigd?

 3. Paul Vermast

  @ Erwin,

  Kiezersbedrog? Lijst Biddinghuizen? Heb geen idee waar je het over hebt.

  Er moeten verstandige besluiten worden genomen met visie op de toekomst. Dat kan betekenen dat we toch doorgaan (of beter: beginnen) met het Hanzekwartier én tot de conclusie komen dat er zwembaden en/of Bibliotheken moeten sluiten. Als GroenLinks zullen we alles in het werk stellen om dat te voorkomen (zoals we al jaren doen), maar het vraagt altijd een nieuwe afweging. Dat geldt voor het Hanzekwartier, dat geldt voor zwembaden.

 4. Erwin

  Je bent kort van geheugen, ter herinnering: http://frankpels.blogspot.com/search?q=stembiddinghuizen

  Je eigen weblog vermeld het volgende: “ik zal dat doen in het volle besef dat we deze zetel grotendeels aan Biddinghuizen danken. Daar zijn we blij mee en dat schept vanzelfsprekend een bijzondere verantwoordelijkheid die ik ook in de richting van Biddinghuizen zal proberen vorm te geven”

  Volgens Frank Pels op het forum van BHZ-net (8-3-2010 22:23:29):
  Ik ben tevreden met de uitleg op de weblog van Paul dat hij het programma van StemBiddinghuizen.nl overneemt.

  Als je kiest voor grote projecten zoals Hanzekwartier dan is er geen geld over om iets te doen met de lijst Stembiddinghuizen.nl van Frank Pels.

 5. Paul Vermast

  @Erwin,

  Ik vrees voor je dat je het niet helemaal hebt begrepen. Frank is GroenLinkser, net als ik. Hij voerde ook campagne als GroenLinkser en niet als Lijst Biddinghuizen. De uitgangspunten van Frank zijn die van GroenLinks en dus van mij. Daaraan doe ik niets af.

  We zijn ons bewust dat er veel stemmen voor GroenLinks in Biddinghuizen zijn gegeven. Daarmee volg ik het dorp met bijzondere belangstelling. Maar dat wil niet zeggen dat we geen afwegingen van algemeen belang maken die soms nadelig kunnen zijn voor Biddinghuizen (zoals dat ook geldt voor Swifterbant of Dronten).

 6. OPA

  Tja, tijdens verkiezingen maar ook op andere momenten is het volgens mij überhaupt waanzin om met de politiek te gaan focussen op gegarandeerde besluiten, voor welk detail dan ook.

  Het doel van verkiezingen is een partij maar vooral een persoon te kiezen waar je vertrouwen in hebt. De visie van de persoon waarin duidelijk de gewichtsverdeling wordt aangegeven zijn daarbij van grootst belang. Die visie is leidend voor de politieke keuzes tijdens de jaren.

  Vooraf kun je geen keuzes realistisch afspreken, wel een visie. Elke keuze is een afweging op het moment. Dat kan gisteren anders zijn en morgen ook. Hoe makkelijk het ook lijkt, zowel voor kiezer als politicus, het leidt uiteindelijk tot slechte resultaten.

  Nu zou je kunnen denken “waar moeten we dan onze keuze op baseren?”. Ik zou zeggen: nodig de politicus uit, ga in gesprek, leer ‘m kennen, vraag hoe hij het weekend doorbrengt, welke overwegingen hij maakt bij het doen van z’n boodschappen en al dat soort zaken meer. Dan leer je de persoon kennen. Kijk naar z’n verleden, kijk naar wat hij de afgelopen jaren gedaan heeft en geef op basis daarvan je vertrouwen aan de juiste persoon. Die maakt dan de afwegingen op een manier waarin je vertrouwen hebt, en daar gaat het om.

  En als de persoon te terughoudend is om zich te bloot te geven, tja dan blijft alleen de politieke babbel over. Daar zou ik dan zeker niet in vertrouwen.

  Ik kan al de gemeentelijke beslissingen en de consequenties niet overzien, ik heb daar te weinig ervaring, kennis en tijd voor. Dat laat ik graag over aan iemand die ik vertrouw. Ik vertrouw op jouw afwegingen Paul.

 7. Erwin

  @ Paul
  Ik ken de afwegingen van algemeen belang van GroenLinks, dat betekent voor stemmen wanneer je eigenlijk tegen bent. Leg het bij de Statenverkiezingen in 2011 maar eens uit aan de kiezers uit Biddinghuizen. Ik kan wel ongeveer inschatten wat de reacties zullen zijn. Lees de reactie op het BHZ-forum maar eens na toen het duidelijk werd dat Frank zijn zetel zou opgeven.

 8. Paul Vermast

  @Erwin,

  Je moet geen onwaarheid vertellen Erwin! GroenLinks -JUIST GroenLinks- heeft de afgelopen jaren bewezen niet bang te zijn ook als enige tegen een voorstel te stemmen als wij daar gefundeerd niet voor waren. Soms kwam de rest van de gemeenteraad daar pas wat later achter en namen gedane zaken geen keer. Om een Biddinghuizens voorbeeld te nemen: Van Werven. Dat bedrijf had daar niet moeten zitten. Nu vindt iedereen in de politiek dat, toen het besluit viel waren we de enige.

  Overigens, ik kom bij de Statencampagne met plezier ook in Biddinghuizen toelichten hoe het zit. Samen met Frank. Zonder twijfel.

 9. klaas

  Ik vind het maar een glad janus die paul
  Als een blad aan een boom , invloed van het plusche denk ik

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This