Djexit – Afscheid van Djimmer Petrusma

donderdag 31 oktober 20190 Reacties

De datum van vandaag stond in vele agenda’s rood omcirkeld. Want was dit niet de dag dat de Britten de Europese Unie zouden vertalen en de Brexit een feit zou zijn? We weten inmiddels dat het anders is gelopen en de Britten in ieder geval nog tot eind januari 2020 deel zullen uitlagen van de EU. Maar voor mij als voorzitter van de werkgeverscommissie griffie in Dronten stond deze dag ook rood omcirkeld in de agenda. Want wat vandaag onvermijdelijk wél doorgaat is de Djexit. Het feestelijke afscheid van onze griffier Djimmer Petrusma die vanaf morgen mag beginnen met zijn welverdiende pensioen.

Griffiepionier

Djimmer was eerder dit jaar 15 jaar in dienst als griffier bij de gemeente Dronten. Daarmee mag je hem -zeker in Dronten- een echte griffiepionier noemen. Want toen Djimmer in 2004 griffier van de gemeenteraad werd bestond de functie van griffier nog maar twee jaar. Bij de invoering van de ‘wet dualisering gemeenteraden’ werd de griffier als nieuwe functie binnen de gemeente ingevoerd. Als eerste en ‘eigen’ ambtelijk adviseur van de gemeenteraad. De griffier en zijn/haar medewerkers op ‘de griffie’ zijn in dienst bij de gemeenteraad en vallen daarmee niet -zoals alle andere gemeenteambtenaren- onder de aansturing van de gemeentesecretaris en het college.

De rol, de positie en de invloed van de griffier was in 2004 nog niet uitgekristalliseerd en Djimmer heeft daarin echt zijn eigen rol moeten zoeken. Bevlogen en met humor is hij geslaagd daaraan een invulling te geven. In Dronten, maar ook daarbuiten. Want hij gaf ook les aan beginnende griffiers, was lid van de internationale organisatie van griffiers (of gemeenteambtenaren in een vergelijkbare rol in het buitenland) en bemoeide zich met de Nederlandse Vereniging van Griffiers.

Werkgeverscommissie

Omdat de rol van de griffier een bijzondere is heeft hij geen leidinggevende, maar een werkgeverscommissie bestaande uit raadsleden. Sinds 2010 mocht ik daar bijna onafgebroken lid van zijn en heb ik Djimmer nog meer van nabij leren kennen. Dat is een gekke rol. Want enerzijds is en blijft de griffier je eerste adviseur als raadslid. Iemand met wie je kunt sparren en een vertrouwensband hebt om je politieke overwegingen te toetsen of mee te sparren buiten de bubbel van je fractie. Anderzijds ben je ook de werkgever die ook moet aangeven waar nog verbetering mogelijk is. Waar het wenselijk is dat dingen anders gaan. En natuurlijk ook kan prijzen wat er allemaal goed gaat. Gelukkig was dat altijd in goede sfeer en onderlinge verstandhouding. Persoonlijk heb ik er veel van geleerd.

Beste Djimmer,

Toen je in 2004 begon was ikzelf net een jaar burgerraadslid. Dus de afgelopen 15 jaar hebben we heel veel met elkaar te maken gehad. Veel beleefd en wat is er in die jaren veel veranderd. Vandaag nemen we feestelijk afscheid van je. Maar dat wilde ik toch ook hier doen. Waarom? Omdat je me -zeker in de beginjaren- nog wel eens aansprak op “dat weblog van jou”. Ik was daar begin 2004 mee begonnen, en dat was toen reuze hip en nieuw. Maar ook wel een beetje eng en lastig. Want ineens had zo’n burgerraadslid (geen ‘echt’ raadslid, maar een fractieondersteuner) een podium weten te creëren waarmee hij aandacht op zich wist te vestigen en woeste meningen ging verkondigen.

Niet iedereen was daar in die tijd even gecharmeerd van en met enige regelmaat moest je mij er weer eens op wijzen dat de toonhoogte verkeerd was, de inhoud naar opvatting van het gemeentehuis niet klopt of dat ik de dingen toch echt volslagen verkeerd zag. Achteraf stel ik vandaag vast dat je dit op een goede manier hebt gedaan. Want je hebt tot vandaag slechts één keer eerder mijn blog gehaald. In een klein berichtje over de zomerstilte van 2007 waarin jij nog altijd de raad met mails bestookte terwijl mijn hoofd naar vakantie stond.

Het tekent jou én jouw rol. Want je moet als griffier een tikke onzichtbaar zijn en toch altijd aanwezig. In de begin jaren zeker; schreef ik over alles wat los en vast zat in de gemeenteraad en vaak met een behoorlijk stevige mening. Je kwam er dus niet in voor. Dat was knap 😉

Al eerder zei ik je bij een kop koffie grappend dat het wel wat stil wordt in het ‘dorpje der Mohikanen’. Want opnieuw nemen we in ongeveer een jaar tijd afscheid van een collega die al mee loopt van bijna helemaal in het begin dat ikzelf in de raad begon. Vorig jaar natuurlijk burgemeester De Jonge en begin dit jaar wethouder Oosterveld. Dat is jammer voor mij. Maar het hoort ook bij een nieuwe fase. Voor ons als gemeenteraad met een nieuwe griffie, een tijdelijke raadzaal en straks een nieuw gemeentehuis. Voor jou de fase van pensioen en je leven een nieuwe invulling geven.

Ik wens je daarbij heel veel geluk en plezier. Maar ik dank je vooral voor 15 jaar fijne samenwerking en vriendschap.

Djimmer, het ga je goed!

Paul

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This