Gisteravond werd er een bijeenkomst gehouden van de Alderstafel die een advies moet geven aan het kabinet over de uitbereiding en/of verplaatsing van de Luchthaven Lelystad. De bijeenkomst was bedoeld voor raads- en statenleden in de regio van de Luchthaven Lelystad. Hans Alders schetste daarin het proces en maakte duidelijk wat de belangrijste afwegingen zijn om te komen tot een ‘door de regio gedragen’ besluit. Daarbij hamerde hij er keer op keer op dat een besluit dat door veel partijen uit de regio wordt gesteund voor het kabinet de ruimte om daar vanaf te wijken heel klein maakt.
Maar waar het op gaat uitdraaien was tussen de regels heel duidelijk te horen. Daar waar de raadsleden uit Lelystad vooral pleitte voor een snelle verdere ontwikkeling van de Luchthaven op de huidige locatie werd door Alders doorlopend benadrukt dat het een ‘twin-Luchthaven’ van Schiphol wordt en dat snelle en goede ontsluitingen dan van doorslaggevend belang zijn. Dat wordt dus Dronten-West. Immers, daar wordt al een spoorverbinding gebouwd die rechtstreeks naar Schiphol loopt. Dat zal voor de hudige locatie gewoon niet gaan gelden. Daar de aanleg van de N23 (de snelweg van Alkmaar naar Zwolle) bij opgeteld is het niet moeilijk te raden wat gegeven de toekomstige ontwikkelingen de beste locatie zal zijn.
De regio en de raads- en statenleden wordt nu een worst voorgehouden zodat iedereen het gevoel heeft gehad dat hij/zij mee mocht praten. Maar de uitkomst staat voor mij wel vast. Ook als de regio alleen uitbereiding op de huidige locatie (of helemaal geen uitbereiding) zal het kabinet gewoon haar eigen plan trekken.
Iedere verplaatsing van een deel van de vluchten van en naar Schiphol naar elders is verplaatsing van overlast. Nederland is reeds te vol gebouwd. Er is een goed alternatief. Schiphol Katwijk, een vliegveld aan het eind van een 6 km lange dijk, net zuid van Katwijk. Het heeft 2 parallelle startbanen die parallel aan de kust liggen. Aan en uitvliegen boven zee. Dit schiereiland is een satelliet van Schiphol en met een zweeftrein ( de maglev) verbonden met Schiphol, reistijd 7 minuten. Nu kunnen alle vluchten s’nachts naar Schiphol Katwijk en blijft de infrastructuur van en rond Schiphol normaal in gebruik. Ook overdag kan een flink deel van het vliegverkeer naar Schiphol Katwijk zodat er geen limiet meer gesteld hoeft te worden aan het aantal vluchten. Uiterst belangrijk voor onze werkgelegenheid, 2 miljoen inwoners van de Randstad zullen u, de politiek, dankbaar zijn.
Deze oplossing moet nu opgepakt worden door politici en verder worden uitgewerkt.
Schiphol Katwijk, het enige haalbare alternatief