Het was een bijzondere raadsvergadering gisteravond. CDA collega Martin van der Star nam afscheid en daarom werd Ferdinand Zomerman beëdigd en dus klonk de eed die nodig is bij de beëdiging gisteravond door de zaal:
Ik zweer dat ik, om tot lid van de raad benoemd te worden, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.
Ik zweer dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.
Ik zweer dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als lid van de raad naar eer en geweten zal vervullen.
Nauwelijks een uur later bleek die tekst voor een groot deel van de gemeenteraad alweer diep weg gezakt en lapte CDA, VVD, Leefbaar Dronten, ChristenUnie en D66 met het grootste gemak een deel van de mediawet aan hun laars omdat ze daarmee misschien wel een financieel voordeel zouden kunnen halen.
Wat is er aan de hand? Er is een stichting die graag in Dronten een lokale omroep zou willen beginnen: RTV Flevo. Daarvoor in een aanvraag ingediend bij het commissariaat voor de media en deze vraagt een oordeel aan de gemeenteraad of het representatief orgaan dat een lokale omroep moet hebben voldoet aan eisen die de mediawet hierin stelt. Dat is het geval en dus zou het voor de hand liggend zijn dat de raad een positief advies zou geven.
Echter; het CDA had bedacht dat als je dat niet zou doen je mogelijk ook niet gehouden bent aan het wettelijk gevolg van een positief advies, namelijk subsidie geven. Een negatief advies geven was niet mogelijk, want dat moet je met zwaar wegende argumenten omkleden en die zijn er niet. RTV Flevo heeft haar zaakjes prima op orde. Dus je dan maar onttrekken aan je wettelijke taak en geen advies uitbrengen was de gedachte. Daarmee zou het Commissariaat voor de Media zelf een conclusie trekken en alsnog wel de zendmachtiging afgeven. Het voordeel voor de gemeente was dan volgens het CDA dat er geen advies was afgegeven en er dus ook geen subsidieverplichting bestaat die voortvloeit uit een positief advies.
Het gaat in ons land een mooi zooitje worden als iedereen zo gemakkelijk over de wet heen stapt als het even niet uitkomt en ik vraag me werkelijk af hoe mijn collega’s dit kunnen rijmen met de eed die wij allen hebben afgelegd: Ik zweer dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als lid van de raad naar eer en geweten zal vervullen.
RTV Flevo, Is dat dezelfde groep als OnsDronten? Ook die hebben het over een Omroep Dronten…
Trouwens, wel een leuke besparing zo.. meestal zijn de lokale omroepjes zwarte gaten als het gaat om geld, subsidie of niet. Wel of niet volgens de wet.. wel leuk gevonden.. 😉
Trouwens, nog een vraag..
Rare naam, waarom de naam RTVFlevo als omroep voor Dronten…
Omroep voor de rand van Flevoland…
Een rand loopt volgens mij rondom heel Flevoland.
Doet NOP ook mee? Naam ligt dicht tegen Omroep Flevoland aan..
Gaat volgens mij leiden tot onduidelijkheid..
Zou Omroep Flevoland toch niet blij mee moeten zijn…..
ONS Dronten en RTV Flevo zijn helaas niet dezelfde groep. Ik zou wensen dat ze samen zouden gaan.
Dat lokale omroepen vaak zwarte gaten zijn is dat aan de lokale overheid zelf. Het is nogal eenvoudig: als ze het financieel niet redden moeten ze stoppen. Daar moet je niet eindeloos geld voor blijven vrijmaken. Dronten heeft daarin al eens eerder een heldere keuze gemaakt bij de VLOD.
Daarom kun je er politiek een hoop over vinden; maar als je als overheid de wet al niet serieus neemt hoef je toch ook niet te verwachten als overheid zelf serieus genomen te worden?
Sja.. officieel heten ze Stichting Lokale Omroep Dronten en noemen ze zich RTV Flevo. RTV Dronten had ik misschien ook wel logischer gevonden. Maar daar gaan we gewoon niet over.
Ik weet uit betrouwbare bron dat RTV flevo ook gaan veranderen in een andere naam. Het blijft Stichting lokale omroep Dronten. Alleen de naam waar onder alles gaat gebeuren wordt anders.
Hoezo bezuinigen? deze omroep vraagt om een besluit aan op grond van de mediawet. Er gelden wettelijke termijn voor dergelijke aanvragen, en bij dreigende overschrijding kan er een beroep op de Wet Dwangsom worden gedaan. Dat wordt dubbel betalen voor de gemeente Dronten, eerst dwangsommen en daarna subsidiegelden omdat de aanvraag alsnog moet worden behandeld.