De uitgestoken hand van het college

vrijdag 4 maart 20110 Reacties

Deze maand is het een jaar geleden dat er verkiezingen waren voor de gemeenteraad. Na lang praten en gedoe ontstond dit college van CDA, VVD en Leefbaar Swifterbant Dronten die de bijzondere term “samenwerkingsdualisme” introduceerde. Het is een beetje hetzelfde als de ‘uitgestoken hand’ van premier Rutte naar de oppositie: als het uitkomt wordt die aangenomen, de rest van de tijd staat men met de rug naar de oppositie.

In Dronten gaat men daar wel heel ver in. Geen enkel voorstel van de oppositie wordt gesteund als het maar even kan. Of het moet té gênant zijn om het niet te steunen. Maar ook met heel simpele dingen wordt er niet serieus op de oppositie in gegaan. Voorbeeld?

Afgelopen commissie stelde ik vragen over de waarschuwingsborden die bij de ingang van de dorpen staan met de waarschuwing dat er niet wordt gestrooid. Ook de elektronische reclameborden gaven deze waarschuwing. Ik wilde weten van het college waarom deze er nog stonden. Immers er wordt nu nauwelijks gestrooid omdat het niet glad is. Daarbij gaat er van zo’n waarschuwing steeds minder effect uit als je deze iedere dag ziet staan. Weg halen en terugzetten als het relevant is heeft meer effect.

Het college beantwoord je vragen dan met frisse tegenzin. ‘U moet vooral niet zo zeuren. Het kan natuurlijk morgen weer gaan vriezen en dan is het weer zo lastig om al die borden te plaatsen. Nee gaat u maar slapen het komt wel goed.’ Dat is een beetje de lijn van het antwoord dat je vervolgens krijgt. Zelfs voor de digitale borden was het te lastig deze snel even aan te passen.

Opvallend is dat vervolgens alle borden en de meldingen op de digitale borden zijn verdwenen in de afgelopen weken. Kennelijk is er nu geen angst meer dat het morgen weer gaat vriezen (maart roert zijn staart, aprilletje zoet heeft nog wel eens een witte hoed).

Natuurlijk, de gemeente gevraagd zal het antwoord zijn dat het niets te maken heeft met de vragen in de raad. Dan krijg je vast een lang verhaal over een zoutloket waarin wordt samengewerkt en dat die beperkingen oplegde waardoor er minder (dus zeggen we niet) kon worden gestrooid en dat er nu wel weer kan worden gestrooid en dat het daarom verstandig was om de borden weg te halen en dat we vooral weer lekker moeten gaan slapen.

En och ja, dat zal ook allemaal best wel zo zijn. Maar het is zo typisch dat het er zo vlak achter is. Maar natuurlijk; dat is gewoon het toeval. Daar kan ons college dat altijd met twee uitgestoken handen in de richting van de oppositie staat te samenwerken in het dualisme natuurlijk niets aan doen. Dat zou wel van erg slecht karakter getuigen om te denken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.