De te grote broek van een burgemeester

vrijdag 29 april 20050 Reacties

Emotioneel, fel en misschien zelfs een beetje buiten proporties verdedigde burgemeester Aat de Jonge zijn visie 2015 afgelopen donderdag in de gemeenteraad. Iedereen die niet onomwonden voor zijn plannetje was werd afgeschilderd als iemand die niet constructief naar de toekomst van Dronten wil kijken. Eigenlijk was de oppositie wereldvreemd bezig en stelde men het belang van de toekomst van Dronten ondergeschikt aan “politieke spelletjes” zoals Ferry Bronsgeest de burgemeester graag aanvulde. Maar de oppositie week niet van haar standpunt. We willen best een visie, maar niet op deze manier. We willen daar als raad vanaf het eerste moment bij betrokken worden en al helemaal geen externe adviseur voor 16.000 euro per dag! Ondanks dat Anja Immink van het CDA als een blazende kat haar afkeuring liet merken als de oppositie aan het woord was zag De Jonge zijn gewenste ‘ruime meerderheid in de raad’ in rook op gaan en haalde hij bakzeil. Hij stelde de raad voor in te stemmen het voorstel van tafel te halen. Maar de vernedering van de burgemeester was nog niet compleet. Na een hele serie schorsingen weigerde de coalitie het voorstel van de agenda af te halen en bracht een amendement van het CDA in stemming. Zo werd het voorstel van De Jonge gewijzigd door zijn coalitie en tegen zijn zin in met de krapst mogelijke meerderheid in de raad aangenomen en was de vernedering compleet.


Het was sowieso een bijzondere avond. Want wij vroegen een interpellatie aan die werd afgewezen (behalve door de PvdA) omdat de andere partijen kennelijk weigeren hun huiswerk te doen. Men vond dat ze onvoldoende informatie hadden om een goed debat te kunnen voeren en het toppunt was nog wel dat de Jan Westmaas liet weten dat het zo lastig was om er achter te komen waar GroenLinks het over heeft omdat hij de onderliggende stukken niet van ons had gekregen. Dit terwijl wij de informatie juist van de afdeling financiën hebben. Dat is toch vreemd voor een wethouder financiën. Maar dat onderwerp wordt nog wel vervolgd. Zoals de visie ook eigenlijk. Het was een heel lange, enerverende avond.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.