De Stentor slaat de plank mis

woensdag 20 december 20060 Reacties

Niets is zo leuk als een lekker debat over de inhoud. Ik neem de wethouders en collega (burger)raadsleden de maat op deze website en er is iets nieuws, de media nemen mij de maat! Afgelopen zaterdag in De Stentor. Ik werd er vandaag op gewezen en had het nog niet gezien. De Stentor, bij monde van Herre Stegenga, vind dat ik ‘misbruik’ maak van mijn website door dat ik twee weken terug de antwoorden van wethouder Engelvaart als ‘onzin’ heb weggezet. Welnu daar kan ik over heen: De Stentor slaat de plank mis. Nu erken ik onmiddellijk dat ik één zin beter én anders had moeten formuleren. Ik deel in mijn stukje de realiteit in tweeën, enerzijds de politieke realiteit waarin de wethouder steekhoudende antwoorden gaf en anderzijds de realiteit van ‘de burger op straat’. Nu schrijf ik letterlijk: “échte mensen redeneren zoals ik”. Daar had natuurlijk moeten staan: “ik redeneer als mensen op straat”. Mensen die in de échte realiteit leven, zoals ik eerder in het stukje aangaf. Daarmee haal ik dus niet mijn gelijk, maar probeer ik de verbazing die ik als burger voel te vertalen.

Letterlijk schrijf ik: “Waarom heb ik er een nachtje over moeten slapen om het nu toch als ‘onzin’ weg te zetten? Dat heeft te maken met het feit dat er meerdere soorten realiteit bestaan. Nee, ik ben om 8 uur ’s morgens nog niet dronken! Maar er bestaat tegelijkertijd een ‘politieke realiteit’ en een ‘door gewone mensen ervaren realiteit’. Laten we voor het gemak de laatste soort de ‘échte realiteit’ noemen. Vanuit de politieke realiteit heeft de wethouder gelijk, is het zinnig wat hij heeft geantwoord en daar is dan eigenlijk geen speld tussen te krijgen. Maar échte mensen redeneren zoals ik: ik zie een stoep die is open gebroken, die wordt weer bestraat. De weg wordt open gebroken en het verkeer gaat over de stoep. De stoep is verzakt en wordt weer open gebroken. Conclusie: dat had vast anders en slimmer gekund.” Da’s een vrij lang citaat (zeker van jezelf), maar wel waar het in de kern om draait. Ik haal ’twee werelden’ uit elkaar en redeneer van daaruit verder. Daarmee zeg ik niet dat het politieke antwoord van de wethouder onzin is, maar dat dit wel op mensen die gewoon op straat lopen als onzinnig over komt. Hoezo lopen we voor op schema? Er is een zooitje en sinds de commissie van twee weken geleden is er (nagenoeg) niets veranderd! Het blijft dus een zooitje! De Stentor had net even iets beter naar mijn tekst moeten kijken en dit onderscheid daaruit kunnen maken; hoewel ik, eerlijk is eerlijk, die éne zin anders had moeten formuleren! Maar dat is misbruik maak van mijn website! Tsjonge, da’s wel een heel heftige beschuldiging en volgens mij ook niet waar. Dus wat mijn betreft slaat De Stenor daarmee de plan écht mis!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.