De steiger van De Ral

woensdag 3 juli 20130 Reacties

Stijger van eiland De Ral in het Veluwemeer.

Stijger van eiland De Ral in het Veluwemeer.

Eerder deze maand bezocht het college van burgemeester en wethouders de eilanden Ral en Pierland in het Veluwemeer. Een aantal gemeenteraadsleden, waaronder die van GroenLinks, was mee op excursie naar aanleiding van de behandeling van het voorstel om ‘steigers te vervangen op de eilanden Ral en Pierland’. GroenLinks was tegen dit voorstel omdat wij onvoldoende zijn overtuigd van de noodzaak tot deze investering.

Het bezoek aan de eilanden heeft dit beeld helaas niet beter gemaakt. De steiger die zo nodig vervangen moet worden omdat deze onveilig zou zijn heeft weinig indruk gemaakt. Doorvragen leverde ook een ander beeld op dan werd geschetst: de steiger is slecht, maar niet acuut en heeft ook als steiger weinig toe te voegen aan het eiland. Al pratende bleek dat deze steiger vooral is bedoeld als golfbreker om de haven tegen de wind te beschermen. Daar kan ik me, gezien de ligging van de haven, van alles bij voorstellen. Maar niet overtuigend is de vraag beantwoord waarom het hier zou moeten gaan om een steiger. Immers, een dam van (desnoods) puin is effectiever en vermoedelijk aanzienlijk goedkoper.

Mijn beeld na het bezoek aan De Ral en Pierland is dat het college op z’n minst niet ‘het hele verhaal’ heeft verteld aan de gemeenteraad en ik ben er van overtuigd dat het doel dat bereikt zou moeten worden, bescherming van de haven van De Ral veel goedkoper én effectiever had gekund dan met een dam. Maar kennelijk zit hier een andere agenda achter  om tot een goede overdracht van deze eilandjes aan de Stichting Gastvrije Meren te kunnen komen. Dat voorstel volgt immers dit najaar.

Vernielde wc-pot

Vernielde wc-pot

Waarvan ik ronduit ben geschrokken zijn de vernielingen zoals deze op de eilandjes worden aangericht. Er staan nog enkele toiletgebouwtjes op de eilanden, maar deze zijn volledig gesloopt. Twee weken voor ons bezoek waren op De Ral een nieuwe toiletpotten geplaatst voor het verblijf van een groep scouts op het eiland. Nadien zijn de potten volledig aan gruzelementen geschopt zodat ze nauwelijks nog als toilet herkenbaar waren. Met name op De Ral is er sprake van ernstige vernielingen omdat het eiland vanaf het oude land ook te voet bereikbaar is. Het Veluwemeer is ter plaatste niet dieper dan een halve meter en daardoor prima doorwaadbaar. Dit probleem aanpakken lijkt mij vele malen meer prioriteit hebben dan die stijger waar een meerderheid van de gemeenteraad inmiddels 40.000 euro voor op tafel heeft gelegd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.