‘De steeg’; waar gaat het eigenlijk om?

woensdag 24 oktober 20073 reacties

Het beruchte pad naast CountusEr is een hoop politiek “gedoe” rond een steeg in Dronten en de kranten en de oppositie (nou ja, de SP) spreken over een mogelijk vertrek van de wethouder. Maar even ontdaan van alle politieke circus; waar hebben we het eigenlijk over?

Het college stelt voor ‘de steeg’ tussen de Walvisstraat en De Rede ter hoogte van het kantoor van Countus te ontrekken aan de openbaarheid. Het argument daarvoor is dat ‘de steeg’ is verkocht aan de heer Troisfontaine en deze een “zwaarwegend privaat (economisch) belang” heeft om te gaan bouwen op deze grond.

‘De steeg’ is verkocht en het bestemmingsplan laat het toe. Dus de enige belemmering om te gaan bouwen is dat de gemeenteraad nu moet besluiten over de openbaarheid en daarbij de belangenafweging moet maken tussen het “zwaarwegend privaat (economisch) belang” van de heer Troisfontaine en het algemeen belang.

Al het overige, zoals de verkoop van de steeg zelf en het gedoe in Biddinhuizen, doen niet ter zake! Dat wil niet zeggen dat het allemaal niet belangrijk is en dat daarover de wethouder en wie weet het hele college niet kunnen vallen. Maar sec het besluit wat we moeten nemen is of alle bejaarden die gebruik maken van ‘de steeg’ 220 meter moeten omlopen omdat Victor zijn huis groter wil maken en welk belang dan het grootste is.

Volgens het college hebben rechterlijke uitspraken in het verleden bewezen dat het economische belang in dit soort gevallen voor gaat. Maar ik zou graag eens bij de rechter laten toetsen of dit ook het geval is als je, zoals de heer Troisfontaine, nog zoveel panden in Biddinghuizen en Dronten leeg hebt staan.

Mocht het college zich nu echt verplicht blijken te hebben om het raadsbesluit te moeten aanvechten (mocht de raad niet instemmen met een onttrekking aan de openbaarheid) is daarop naar mijn idee slechts één antwoord mogelijk. Maar dan is de val van het college een bijzaak van het besluit om ‘de steeg’ aan de openbaarheid te ontrekken. Het is dan zelfs niet ondenkbaar dat ‘de steeg’ wél ontrokken wordt en het college tóch valt… Kortom; het kan nog wel eens raar gaan lopen de komende week.

3 Reacties

 1. Herman Vieregge

  beste paul,

  Naar aanleiding van je relaas over ,,het steegje,,
  heb ik de indruk dat je niet goed bent geinformeerd
  over de panden die dhr. Troisfontaine leeg heeft staan.Ten eerste heeft Victor geen panden om te verhuren in Biddinghuizen(nog niet) en de panden die leeg staan in Dronten daar zou jij druk over moeten maken ( zie Postkantoor nog niet opgelost)en de vele panden die ook nog leeg staan.De reden waarom dit komt is dat er niet genoeg inwoners zijn in Dronten,ook daar kan een partij als Groen Links iets aan doen.Over de oudere en invalide mensen die gebruik moeten maken van het,,steegje,,zou ik eerst eens gaan informeren bij het gezondheidscentrum of fysio of het kwaad kan dat men ,,verder moet lopen,,.

  mvrgr. Herman Vieregge

 2. Paul Vermast

  Beste Herman,

  Laat ik deze indruk dan maar wegnemen. De heer Troisfontaine heeft verschillende panden in Dronten leeg staan. Los of dit door het postkantoor komt of niet. Overigens, over dat postkantoor maken we ons wel degelijk druk en heeft de wethouder heldere opdrachten meegekregen van de raad. Helaas (alweer) in beslotenheid omdat er over geld wordt gesproken. Dus ik mag daar niets over schrijven.
  De panden in Biddinghuizen heeft de heer Troisfontaine volgende week vrijdag wel. Dan heeft de gemeenteraad een besluit genomen over ‘de steeg’ en moet de heer Troisfontaine zijn panden afnemen.

  Dat er niet genoeg inwoners zijn voor de panden in het centrum lijkt me onzin. Mocht dit al zo zijn is dat ook zeker een argument om de steeg niet vol te bouwen, want kennelijk is er dan al ruimte te veel in Dronten en dan is er al helemaal geen “zwaarwegend privaat (economisch) belang” te verzinnen. Dus dat zou pleiten voor het openhouden van ‘de steeg’.

  Dan de ouderen. Het is prima als deze meer moeten bewegen. Dat geldt niet alleen voor ouderen, maar voor alle inwoners van de gemeente (inlc. ikzelf). Dus daarvoor hoef ik niet naar een gezondheidscentrum. Maar als 100 meter moeten lopen voor iemand die slecht ter been is al voldoende reden is voor een eigen parkeerplaats is 220 meter extra lopen niet iets waar je lichtvaardig overheen kunt stappen!

  Dat zijn de afwegingen die de gemeenteraad moet maken en ik heb écht geen “zwaarwegend privaat (economisch) belang” gehoord dat voor mij doorslaggevend is!

  Met vriendelijke groeten,

  Paul.

 3. Frank

  Laat ik nog een argument toevoegen:

  Als de steeg volgebouwd wordt, dan heb je langs het Redeplein één lange lint bebouwing. In andere plaatsen kun je gaan ondervinden dat dat niet gewenst is. In veel plaatsen (o.a. in Emmeloord) is men juist van dit soort doorgangen aan het creëren door panden op te kopen en te slopen.

  Als je de steeg nu laat volbouwen, dan krijg je een dergelijke doorgang nooit of alleen tegen hele kosten weer terug (hoge kosten= veel meer dan 46.000 euro). In dit geval geldt dus: bezint eer gij begint…

  Nog een politiek argument: de wethouder heeft zich behoorlijk klem laten onderhandelen en zit nu als een rat in de val. Moet de gemeenteraad daarin mee gaan? Lijkt mij toch van niet…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.