De sfeer is goed in ‘Hopenhagen’

maandag 14 december 20090 Reacties

chaos bij Bella CentreHoewel het nieuws in Nederland misschien anders doet vermoeden is de sfeer hier in Kopenhagen leuk, vrolijk en optimistisch. Her en der zijn er wel protesten, maar heel veel meer dan dat er een clubje politiebusjes voorbij stuiven merk je er niet van. Of het moet natuurlijk de onvermijdelijke helikopter zijn die de halve dag boven de stad hangt.

Hopenhagen, zoals het stadsbestuur van Kopenhagen de stad nu zo graag noemt, straalt optimisme uit. Overal zijn kleine en grote activiteiten gericht op de COP die elders in de stad plaats vind. Als GroenLinks medewerkers hebben we een mooie werkplek gevonden in het bureau van het European Enviroment Agency die dat zeer goed regelen voor de MEP’s (de Europarlementariër) en dus hun medewerkers.

Het nieuws volgen is bijna een dagtaak op zich. Want op het ene moment lezen we op twitter (heel handig) dat de ontwikkelingslanden de stekker uit het overleg hebben getrokken, een paar uur later melden mensen die wel in het gebouw zijn dat de onderhandelingen terug opgang komen met de ontwikkelingslanden.

Bij het Bella Centre waar de top wordt gehouden is het op z’n zachts gezegd een chaos. Toen ik er vanmorgen aankwam kon je nauwelijks het metro station uit en Greenpeace stond zelfs koffie uit te delen. Met een bakkie groene koffie weer snel de metro opgezocht en naar het EEA kantoor gegaan dat op loopafstand van mijn cruiseschip ligt. Ideaal je werk op loopafstand! Maar voor de GroenLinks delegatie is het wel lastig. Tweede-Kamerlid Kees Vendrik heeft 5,5 uur in de kou staan blauwbekken voordat hij binnen was. De vraag is of de medewerkers er vanaf morgen sowieso nog in komen bij het Bella Centre. Want er is plaats voor 15.000 mensen en er hebben zich ruim 35.000 aangemeld. Gelukkig zijn alle GroenLinksers die vandaag naar binnen zouden gaan binnen en kunnen ze daar hun goede werk doen.

Om de chaos te groot is rond het Bella Centre lijkt er nu besloten om later deze week nog maar 90 mensen van de NGO’s binnen te laten is vandaag op een persconferentie gezegd door de organisatie. Dat is natuurlijk zorgelijk omdat de NGO’s de vertegenwoordigers zijn van de maatschappij (het zijn niet voor niets maatschappelijke organisaties). Wereldwijd nog slecht 90 mensen bij de klimaatonderhandelingen aanwezig… dat gaat de komende dagen zeker protest oproepen. Hopelijk blijft de sfeer daarbij even vrolijk als deze nu is!

In 2009 vond de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats in Kopenhagen. In de Deens hoofdstad moest een nieuw klimaatakkoord worden gesloten.Namens de Europese fractie van GroenLinks was Paul werkzaam in Kopenhagen gedurende de klimaattop. 

Paul Vermast

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This