De poort naar Overijssel…

woensdag 4 januari 20060 Reacties

{mosimage}Het middenbestuur staat ter discussie, voldoet de provincie als bestuursorgaan nog wel is de grote vraag. De Randstad probeert met boven provinciale overlegorganen een meer ‘massief geluid’ te kunnen laten horen waardoor het als ‘economisch belangrijke regio in Europa’ meer uit Brussel kan halen en haar belangen beter kan verdedigen.  De Commissarissen van de Koningin in Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, en Flevoland en de burgemeesters van de vier grote steden hebben zich verenigd in de ‘Holland acht’ en pleiten voor het opheffen van de provincies en één grote provincie Holland. De Commissaris van de Koningin (CvdK) in Flevoland, Michel Jager, heeft in dat verband gezegd dat “Flevoland, heel Flevoland, bij de Randstad hoort”.
Gisteravond heeft burgemeester De Jonge daar een reactie op gegeven, mijns inziens de juiste reactie. “We willen liever de poort van Overijssel zijn dan de achtertuin van de Randstad”. En zo is het!

Het is natuurlijk zot dat de CvdK stelt dat ook de Noordoostpolder en Dronten bij de Randstad behoren. Dat is zeker niet zo en dat zouden we ook niet moeten willen. Vanuit de geschiedenis heeft Dronten nauwe banden met het oude land, Kampen en Zwolle. Dat geldt voor zowel de aan te leggen Hanzelijn als voor onze middelbare scholen wier hoofdvestiging in Kampen zit. Dat we ons dan oriënteren op het oosten is logischer dan dat we aan de Randstad willen gaan bungelen.

Ik ben er niet voor de provincies als ‘regio aanduiding’ te laten vallen al zou dat voor Noord- en Zuid-Holland wel kunnen denk ik. Maar de Flevopolders nou ik geen andere naam geven. Dat we dan bestuurlijk misschien onder Overijssel komen te vallen vindt ik niet zo belangrijk en daar zou ik goed mee kunnen leven. Jammer van de € 21 miljoen die we in de verbouwing van het provinciehuis hebben gestoken…

{mosimage}Maar ik vermoed dat er nog heel wat water door de Rijn zal stromen voordat we tot deze herindeling komen. Want zeker provincies als Friesland en Zeeland zullen zich daar tegen verzetten. Zeker in het geval van Zeeland zou ik daar niet voor zijn als opgegroeide Zeeuw.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.