De macht van Beatrix

zaterdag 24 juli 20103 reacties

De laatste dagen ontstaat er steeds meer commentaar over de invloed van de koningin op de formatie. Want met haar keuzes zou zij de politiek beïnvloeden en haar mening opleggen. Hoe wel haar invloed natuurlijk niet te ontkennen valt heb ik daar eigenlijk niet zo veel moeite mee. Afwijkend van het GroenLinks standpunt ben ik niet zo tegen het koningshuis omdat ik de stabiliteit wel kan waarderen.

Want de meest stabiele factor in de politiek de laatste 30 jaar is de koningin en die rol neemt ze volgens mij bijzonder serieus waarbij -voor zover je dat als eenvoudig burger kan volgen- ze sterk let op haar onafhankelijkheid. Daarbij is de ruimte die de koningin neemt slechts de ruimte die ze van de politiek krijgt. Daar waar de politici onmachtig blijven om tot een regering te komen komt de nadruk op het staatshoofd te liggen (of dat nu een koning(in) of president is).

Als het dan politiek lastig is heeft het wel mijn voorkeur dat er iemand met veel ervaring aan zet is. Dat is nu de koningin. Ze heeft als staatshoofd de tot dan toe ergste economische crisis van de jaren ’80 van de vorige eeuw meegemaakt en dat helpt misschien nu ook. Heeft vaker rare formaties meegemaakt (2002 met de LPF) en dus daarom misschien een goed zicht op de koers die gevaren zou kunnen worden. Maar als de heren en dames fractievoorzitters vinden dat het anders moet, gaat het anders. Want de politiek beslist en niet de koningin. Daarmee is de feitelijke macht van de koningin minimaal en is het dus aan Haagse politici of zij zich door de koningin laten voorschrijven wat er gebeuren moet of zelf het heft in handen nemen. Dat laatste gebeurd nu niet erg in mijn indruk en dan ben ik eigenlijk wel blij met een koningin.

3 Reacties

  1. John Jorna

    Helemaal mee eens. Ik heb als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog ervaren, hoezeer Oranje het verzet inspireerde. De symboolwarde ligt heel hoog. Maar soms voel ik mij (ook) binnen GroenLinks een roepende in de woestijn.

  2. Frank Pels

    Nou dan toch maar een kritische noot.

    Ik ben het met je eens dat Bea het best goed doet.

    Maar ergens wringt het toch wel een beetje; we gaan naar de stembus (democratie) en dan gaat een niet-gekozen koningin de formatie op een vage manier lopen sturen. Blijft raar….

    En deze koningin doet het goed, maar een opvolger; stel dat die ‘een beetje dom’ doet?

    Ik denk dat we op termijn af moeten van de grote invloed van de koningin bij de formatie.

  3. Erwin

    Zowel qua deelname als inhoud is de keuze van een kabinet volkomen ondoorzichtig. De rol van Bea is ondemocratisch, waarom zouden partijen niet zelfstandig kunnen onderhandelen? Er is nu zowel een links als rechts kabinet mogelijk, maar niet allebei tegelijk (CDA is nodig voor beide varianten). Het vaststellen van een coalitieprogramma kan ook vooraf. Dan weet de kiezer voorad waar hij/zij aan toe is en zijn langdurige coalitieonderhandelingen niet meer nodig. Op dit moment zijn we niet veel beter dan een bananenrepubliek.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This