De Kloof

maandag 6 juni 20050 Reacties

Vroeger was De Kloof een boek van oud minister Jan Terlouw, tegenwoordig gaat het over de verhouding tussen ‘de politicus' en de ‘gewone burger'.
Ik was vóór de grondwet en behoor ook tot de politici, maar ik heb niet de indruk dat ik géén "gewone" burger zou zijn. Overigens; wie is dan dé gewone burger?

Zonder dollen, ik denk niet dat er een kloof is tussen de bevolking en de politiek, ik denk al helemaal niet dat het ‘de schuld'is van de immigranten zoals minister Kamp dit weekend beweerde tijdens een bijeenkomst van de JOVD in Zwolle. Politiekredacteur van de NOS, Peer Ulijn, schreef 3 juni een een column waarmee ik het in de strekking wel eens ben als hij het heeft over ‘praten als een politicus'.

"Praten als een politicus. Dat betekent dat iemand niet precies zegt wat hij denkt. Dat hij om de hete brij heen draait. Dat hij met zijn uitspraken rekening houdt met machtsverhoudingen en electorale consequenties. Een politiek antwoord is een diplomatiek antwoord geworden. En dat zegt veel over de situatie waarin de Nederlandse politiek zich bevindt" zo schrijft Peer Ulijn.

Dit is nou precies wat ik ook als kritiek heb op ons gemeentebestuur. We zijn bang om met elkaar ruzie te maken. Draaien om de hete brij heen en zeggen heel andere dingen als dat we bedoelen. Met name ons CDA is daar kampioen in. Natuurlijk moet je het niet op de mens gaan spelen, maar ik vind best dat ik de raad mag bestempelen als een bejaardenhuis dat alleen maar oog heeft voor haar eigen voorland, dus de ouderenzorg en daarmee de jongeren uit het oog verliest. Dat zal me niet in dank worden afgenomen; maar het jongste raadslid is op zijn best nog net geen veertig, en dan ben je voor een twintiger (zoals ik) toch al bijna bejaard. Als de Christen Unie voorstelt om jongeren de eerste twee maanden dat ze werkeloos worden maar geen uitkering te geven omdat ze zo "extra gestimuleerd" worden nieuw werk te vinden noem ik dat ‘onbarmhartig en grof'. Want je zet jonge mensen die vaak nog aan het begin staan van hun werkzame leven, aan het begin van het opbouwen van een eigen huis en een eigen sociale omgeving meteen op een enorme achterstand. Want als je twee maanden geen inkomen hebt en niet het geluk dat je wat geld hebt die periode te overbruggen zit je al meteen met een huurschulden en zullen water/licht en telefoon echt vanzelf worden afgesloten.

We moeten elkaar eens zeggen waar het opstaat. Niet bang zijn om ruzie te maken. Dat moet de verhoudingen (persoonlijk) niet vertroebelen, maar we mogen wel eens boos zijn. Want dan zie je de verschillen beter. Wordt je wat minder genuanceerd en maak je je standpunten scherper. En dan snapt de burger best waar het over gaat. Want dan praat je dus niet meer als een politicus.

Ik hoop op een hoop ruzie in de raadszaal!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.