De groenvoorziening moet er uit

donderdag 5 juli 20071 reactie

OntslagDe kogel is door de College-kerk, de groenvoorziening wordt uitbesteed. “Gekozen is voor uitbesteding van het groenbulkwerk en groenspecialistisch werk per 2013, waarbij per 2008 gestart wordt met het groenbulkwerk (maaien: klepelen en gazon) en zwerfafvalverwijdering”.

Het college liet dit gisteren in een brief aan de raad weten en we moesten er nog even stil over zijn tot de burgemeester vanmorgen de pers in heeft gelicht. Want ja stel je voor dat die vervelende gemeenteraadsfracties stemming gaan maken.. dat  moet je niet hebben.
Ik vrees (voor het College) dat het niet lang meer zal duren voordat ik dit soort flauwekul embargo’s aan mijn laars ga lappen. Maar dit ter zijde.

We gaan dus uitbesteden.. Op basis van deze brief moet ik concluderen dat we mensen en materieel weg doen om dat iemand anders het (misschien) goedkoper kan. Laat ik voorop stellen dat dit niet op voorhand onwaar is, maar het is geen wet van meden en perzen dat het goedkoper is. In het Drontens verband kan ik wijzen op Optisport en vooral ook de Meerpaal die verzelfstandigd zijn en waarvan je jezelf kunt afvragen of dat wel zo’n succes is.

Vanavond in de commissie zullen we er vragen over stellen. Die vragen zijn vooral erg gedetailleerd en technisch omdat het college in haar brief al meteen aangeeft dat we er eigenlijk niet moeilijk over mogen gaan doen van ze:

“Dit besluit gaat over de organisatie en bedrijfsvoering van de taken waarover het College beslist”

Dat is helemaal waar. De raad controleert het college en om die reden vraag ik om gedetailleerde informatie zodat we goed de vinger aan de pols kunnen houden of ze het niet verklooien in het College.

Onze vragen:

  • Hoeveel personen (dus geen fte’s) worden door dit besluit getroffen?
  • Wat zijn de huidige kosten en exploitatielasten van de uit te besteden diensten? 
  • Wat zijn de kosten van dit aanbestedingstraject en hoe zijn deze geraamd als de aanbesteding mogelijk niet goedkoper uitvalt? 
  • Wat zijn de structurele kosten van het toezicht houden op het groenonderhoud (dan door derden gedaan gaat worden) en hoe staan deze in relatie tot het aanbestedingsvoordeel? 
  • Wat zijn de structurele kosten van het aanbesteden (iedere paar jaar moet er een nieuwe aanbesteding worden gedaan en deze zal ook moeten worden voorbereid. Hieraan zijn kosten verbonden). Hoe staan deze kosten in relatie tot het aanbestedingsvoordeel? 
  • Is het college bereid de uitkomsten van de aanbesteding aan de raad te communiceren (dus hoeveel goedkoper het is geworden). 
  • Kan het college een overzicht geven van de frictiekosten en de terugverdienperiode? 
  • Kunnen de brief van de medewerkers aan directie en college plus de preadviezen van de OR (vertrouwelijk) ter inzage worden gelegd voor de Raad?

1 Reactie

  1. Michel Klijmij

    Wij hebben ook zoiets gedaan in het kader van een groot bezuinigingstraject in Gouda. Ik kan je wel wat toemailen als je belangstelling hebt.

    Op zich is het onzin om het na te laten als het goedkoper kan met dezelfde kwaliteit. Belangrijk is wel een goede regeling voor het personeel, en een duidelijk kwaliteitskader om te voorkomen dat de kwaliteit achteruit gaat. Daar hebben we een systeem voor dat iedere bewoner kan gebruiken om vast te stellen of de openbare ruimte aan de kwaliteitseisen voldoet.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.