De Drontense dictatuur

donderdag 26 mei 201110 reacties

In onze democratie kennen we een volksvertegenwoordiging waarin de verschillende politieke fracties vanuit hun eigen achtergrond met elkaar in debat gaan en komen tot besluitvorming. Het doel van het debat is meningsvorming en besluitvorming. Maar dan moet er natuurlijk wel nog ruimte zijn om te beïnvloeden, want anders verworden de raadsvergaderingen tot slecht toneel.

Vandaag komt de ware aard van de coalitie van CDA, VVD en Leefbaar Swifterbant Dronten naar buiten. Mooie woorden bij de start van de coalitie over het ‘samenwerkingsdualisme’ zijn allemaal holle retoriek voor de bühne. Of laat ik me een erg onparlementair uitdrukken: het is allemaal gelul in de ruimte. (Excuses voor wie hier aanstoot aan neemt).

In een persbericht kondigt de coalitie aan koers te hebben gekozen voor de bezuinigingsvergadering van 16 juni aanstaande en geeft men aan wat er ‘gered’ zal gaan worden. Dat vind ik nog niet zo erg (inhoudelijk ben ik het er deels ook zeker mee eens), daar hebben we als oppositie tenslotte ook wel over nagedacht. Maar de adder zit hem in de zin “de drie partijen, die een meerderheid in de raad vormen”. Natuurlijk is dat zo, maar dit geeft aan dat er geen enkele ruimte meer is voor debat en mogelijk nieuwe inzichten. De meerderheid heeft haar keuze bepaald en daarmee kunnen we het doen. Een persbericht van deze toonzetting is niets anders dan aangeven dat de coalitie (opnieuw heel onparlementair) ‘schijt’ heeft aan de inbreng van de oppositie en daarmee leven we hier in Dronten in de dictatuur van de meerderheid. Al gaan er 11 van de 25 raadsleden op de kop staan, het besluit is eigenlijk al genomen. Ruim drie weken voordat de gemeenteraad er over besluiten zal.

Ik vraag me werkelijk af of we als eerste bezuinigingsmaatregel deze raadsvergadering niet gewoon kunnen laten vervallen. Want volgens mij zit niemand te wachten op slecht theater. Onze bewoners niet, de media niet en ikzelf al helemaal niet. Wat we hier zien in de arrogantie van de macht in optima forma en dat baart mij hele grote zorgen. Want als de bereidheid ontbreekt om nog met een open houding naar andere voorstellen te luisteren valt de basis onder de democratie weg!

10 Reacties

 1. Gerrit

  Democratie is toch altijd de dictatuur van de meerderheid?

 2. Gerrit

  ben je niet vooral boos dat de coalitie ‘jullie’ agenda heeft ‘gepikt’?

 3. johan

  De oppositie heeft zich mooi aan de taas laten trekken. College bedenkt hele zware bezuinigingen en geeft coalitie ruimhartig de gelegenheid om een deel van die bezuinigingen af te schieten. Waardoor de coalitie dus flink scoren kan. En waardoor de oppositie dus volledig buiten spel staat. De oppositie heeft niet eens de kans gekregen om ook maar iets in te brengen.

  Dus ik ben het eigenlijk wel eens met Gerrit, ja.

  johan

 4. Paul Vermast

  Nee, ik ben niet ‘boos’. Ik maak me zorgen om de democratie omdat deze coalitie “schijt” heeft aan alles en iedereen die niet bij hún clubje hoort. Dat is mijn punt. Dat de bezuinigingen volslagen flauwekul bleken te zijn werd vorige week in de commissie al duidelijk na langdurig doorvragen van de oppositie. Maar helaas vond het grootste deel van de media dat niet voldoende boeiend om voor van de bank te komen en was afwezig.

  Ik zou van de onafhankelijke controlerende media binnen de democratie ook wel iets willen weten over het proces en hoe er met macht en meerderheden wordt omgegaan. Want dat de meerderheid besluit is één ding. Als daarbij geen enkel ‘wederhoor’ wordt toegepast vind ik echt kwalijk en zorgelijk. Maar kennelijk vinden jullie dat minder boeiend.

 5. Sonja

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat een groot deel van de bezuinigingen op de allerzwaksten niet doorgaan. Maar als ik me de vergadering van vorige week woensdag goed voor de geest haal (de vergadering die Paul voorzat) dan is er door het college toch echt meerdere keren benadrukt dat zij enkel de voorstellen doen, en dat het aan de RAAD is, om uiteindelijk te kiezen welke maatregelen genomen worden. En dus niet dat de partijen met een meerderheid in de raad de beslissingen wel even zullen nemen. Dus ik kan me zeker wel vinden in de kritiek van Paul, ook de kleinere (oppositie) partijen hebben zitting in de raad. Ook op die partijen is gestemd. Hebben zij dan geen recht om op zijn minst hun mening te geven? Zitten zij er voor de show bij op raadsvergaderingen? Want dan kunnen we het systeem wel gaan veranderen en de raad afschaffen. Dan kunnen de coalitie en hun partijen gewoon alles beslissen.

 6. Paul Vermast

  @Sonja,
  Natuurlijk is het de raad die de besluiten neemt. Maar de voorstellen van het college zijn natuurlijk niet vrij van keuzes! Het er is niet voorgesteld om een wethouder te schrappen, niet om de citymarketing af te schaffen, niet om het zwembad Overboord te verkopen. Daarom vind ik het echt te makkelijk van het college om te roepen dat het ‘maar’ voorstellen zijn en de keuzes worden gemaakt door de raad. Het zijn keuzes van het college met welke voorstellen men wel en met welke men niet komt.

 7. Frank Pels

  Dit is wel een noviteit.

  Het komt wel vaker voor dat partijen met een voorstel komen en dat ze dat kort van tevoren (een dag ofzo) middels een persbericht verspreiden.
  Maar dat alle coalitiepartijen samen – bijna een maand voor het debat – al aangeven wat ze gaan doen, dat is toch wel heel merkwaardig.

  De coalitie probeert niet eens meer de indruk te wekken dat ze luistert naar andere partijen. Tjonge……. een nieuw historisch dieptepunt in de lokale democratie van Dronten.

  “Elk nadeel heb z’n voordeel.” Je bent op 16 juni – als je niet ergens in een bar blijft hangen – op tijd thuis.

 8. johan

  Met zo’n coalitie heb je niet eens meer een oppositie nodig.

  johan

 9. Erwin

  Als je de coalitievoorstellen TEGEN de bezuinigingen optelt dan kom je al gauw op een bedrag uit die meer is dan de vrije ruimte in de bezuinigingsvoorstellen van het college. Klopt dit? En zo ja, wordt er dus minder bezuinigd (dan 4.7 miljoen), of houden coalitiepartijen alternatieve bezuinigingsmaatregelen achter de hand.
  Hoe dan ook wordt het een interessant schouwspel op 16 juni wat ik vanaf de publieke tribune wil meemaken.

 10. Sonja

  Ik ben er ook zeker bij op 16 juni, ik verwacht een redelijk spetterend debat. Vind het jammer dat de coalitiepartijen zich zo opstellen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This