De actiebereidheid neemt toe

dinsdag 15 december 20090 Reacties

Op het schip waar ik logeer slaapt ook de Nederlandse Jongeren Kopenhagen Coalitie (JKC). Gisteren spatte de teleurstelling van de gezichten af bij de avondvergadering op het schip. Want na drie jaar voorbereiding was nog niet eens de helft van de JKC-ers in het conferentie centrum weten te komen.

Dat is wel een beetje een kantelende sfeer. Want de verbazing en woede over de chaotische organisatie is aan het groeien in de stad. De jongeren hebben besloten een schaduwtop te gaan houden en daar hun eigen statement te gaan maken. Want het is immers de conferentie over de toekomst van de jongeren.

Ook vanmorgen is het een chaos buiten het centrum. Een collega die er vanmorgen is geweest zegt dat er zeker 4000 mensen voor de deur staan te wachten. Het metrostation Bella Centre is afgesloten geweest omdat de toevoer van mensen niet meer verwerkt kan worden.

De stad is vol geruchten, of mensen er nog in komen en welke dagen nog wel of niet meer. Verwarring alom dus. De actiebereidheid neemt, door de chaos om het centrum wel enorm toe en de vraag is of de sfeer dan wel zo gezellig gaat blijven de komende dagen. Want er zou ook een idee bestaan (de media berichten er over) dat misschien wel 15.000 mensen het Bella Centre willen gaan ‘bestormen’.

Maar waar het hier natuurlijk allemaal voor doen is natuurlijk het regelen van een goed klimaatakkoord en de onderhandelingen daarover zitten op dit moment nog muurvast. De rijke westerse landen lijken nog niet bereid om te gaan betalen om de klimaatverandering tegen te gaan. Daarom is het belangrijk dat de NGO’s gewoon naar binnen kunnen. Want de druk op de onderhandelaars moet natuurlijk maximaal worden opgevoerd in het Bella Centre!

In 2009 vond de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats in Kopenhagen. In de Deens hoofdstad moest een nieuw klimaatakkoord worden gesloten.Namens de Europese fractie van GroenLinks was Paul werkzaam in Kopenhagen gedurende de klimaattop. 

Paul Vermast

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This