Fusie FlevolandMinister Plasterk heeft laten weten dat de fusie van Flevoland, Utrecht en Noord-Holland (Fl-ut-land) één jaar uitgesteld wordt en dat de andere provincies de keuze krijgen of ze willen fuseren of niet. Daarmee kunnen we dit project van bestuurlijke herinrichting beter dood verklaren!

De andere provincies zullen niet willen fuseren en dan toch in het noord-westen een mega provincie maken zal de verhoudingen tussen de provincies zo scheef maken dat dit onacceptabel zal zijn.

Het besluit van Plasterk legt precies het onderliggende probleem bloot: er is een totaal gebrek aan visie.

De oplossing is ook merkwaardig. In 2015 ‘gewoon’ verkiezingen houden in de twaalf provincies om na één jaar voor de fusieprovincie nieuwe verkiezingen te houden. Aan gezien de provincies de leden van de Eerste Kamer kiezen zal deze dan toch ook ontbonden moeten worden na dat jaar. En dan moeten er na drie jaar weer verkiezingen worden gehouden voor de tien provincies en moet de Eerste Kamer opnieuw ontbonden worden. Voor de Flutland-provincies betekend dat 3 verkiezingen in vier jaar tijd. Kiezers zien ons aankomen! Nog los van de enorme kosten die dit (ook voor politieke partijen) met zich meebrengt.

De oplossing van uitstel is al even ondoordacht als het voorstel zelf en dat zal dit project doen mislukken. Hoewel je beter ten halve kan keren dan ten koste van alles doordrammen lijdt een van de grootste plannen van deze regering na een half jaar al schipbreuk. Daarmee haalt ook de minister een behoorlijke (en volkomen terecht) nat pak!