D66 is de weg kwijt

woensdag 22 juni 20050 Reacties

De Democraten 66 zijn de weg kwijt. In tegenstelling tot wat een jaar geleden nog ‘hard' was is men nu boterzacht gesmolten voor de coalitie druk en voor het openhouden de kerncentrale van Borssele.
Het argument daarvoor is dat men het geld dat in de afkoop van Essent en Delta als eigenaren van de centrale gaat zitten liever in duurzame energie steekt. Maar dit is natuurlijk de wereld op haar kop. Essent en Delta zijn staatsbedrijven die zich als commercieel bedrijf gedragen. Want 100% van alle aandelen van deze bedrijven liggen bij de provincies en gemeenten. Dus als de aandeelhouders, de gemeenteraden, colleges van Burgemeester en Wethouders, de provinciale staten en de colleges van gedeputeerde staten besluiten dat Essent en Delta géén schadevergoeding zullen eisen bij de sluiting van Borssele gaat de sluiting door en kan het geld dat D66 nu wil besteden aan duurzame energie óók aan deze nieuwe energie worden besteed.

Maar daarnaast zal de centrale jaren minder radioactief afval produceren en ik wil wel eens weten wat dat gaat kosten. Dus is het langer openhouden van de centrale niet op termijn veel duurder dan het nu sluiten en dan eventueel een schade vergoeding betalen? Nog afgezien van het feit dat we onvoorstelbare generaties met een levensgevaarlijke erfenis opzadelen. Want het meest radioactieve gedeelte van het afval blijft 120.000 jaar levensgevaarlijk. Honderdtwintigduizend jaar! En dan te bedenken dat de ‘duistere middeleeuwen' nu dus maar 1000 jaar geleden zijn. Dat stelt op de ‘levensduur' van dit afval niets voor; een schijntje!
En dan heb ik het er nog niet over dat het afval dat nu wordt geproduceerd naar Frankrijk wordt gebracht om daar te worden "opgewerkt". Dat is een chemisch proces waardoor de zogenaamde brandstofstaven die (de naam zegt het al) brandstof zijn voor een centrale te "recyclen" en geschikt te maken voor hergebruik. Nadeel daarvan is dat er plutonium vrij komt. Dat is de meest giftige stof op aarde en kan daarnaast nog eens worden gebruikt voor kernbommen. Ook de omgeving van de opwerkingsfabriek in het Franse Cap la Hage in Normandië is sterk vervuild met radioactieve stoffen en er komt opvallend meer kanker voor in deze omgeving. Natuurlijk ‘officieel' heeft dat niets met de fabriek te maken volgens de overheid, maar in het Engelse Sellafield waar ook zo'n fabriek staat is het ook al zo en dat geeft op z'n minst te denken.
Dus ik denk dat D66 nog maar eens haar knopen moet tellen en haar coalitiepartners (CDA- in haar verkiezingsprogramma nog vóór sluiting- en VVD) ervan overtuigen dat sluiten kan zonder een afkoopsom. Namelijk via de lokale overheden en daar maken CDA en VVD vaak toch al de dienst uit. Zowel CDA als D66 breken dan geen verkiezingsbelofte en maken zichzelf niet ongeloofwaardig. Daarnaast zou het ook nog eens een grote stap vooruit zijn voor het milieu. Een win-win-situatie noemt men dat in de politiek.

Dit artikel is als column geschreven voor Biofair

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.